AkademiEğitimEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’de 2209 A/B Projesi Yazma Eğitimi Düzenlendi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde TÜBİTAK 2209 A/B Üniversite Öğrencileri Araştırma Projesi Yazma Eğitimi düzenlendi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) “Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programları”nda öğrencilerinin proje desteklenme sayılarına göre Türkiye’deki üniversiteler arasında üst sıralarda yer alan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde, 2023 yılı 2. Dönem çağrısı başvuruya açılan programlara yönelik çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda, 4 hafta boyunca sürecek olan Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2209-A ve Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2209-B proje yazma eğitimleri başladı. 

İKÇÜ Proje Genel Koordinatörlüğü tarafından, Nizami-i Gencevi Konferans Salonunda düzenlenen ve Proje Genel Koordinatörlüğü Eğitim Sorumlusu Öğr. Gör. Dr. Sümeyye Sınır tarafından gerçekleştirilen eğitime çok sayıda öğrenci katıldı. 

Öğrencilerin motivasyonlarını arttırmaya yönelik etkinliklerle başlayan eğitim programı, nitelikli bir projede olması gereken temel bileşenlerin anlatılmasıyla devam etti. TÜBİTAK 2209 A/B Üniversite Öğrencileri Araştırma Projesi Yazma konusunda detaylı bilgiler veren Öğr. Gör. Dr. Sümeyye Sınır, araştırma projelerinin öğrencilere katkısı konusunda açıklamalarda bulundu. Öğr. Gör. Dr. Sınır, “Gençler henüz öğrencilik dönemlerinde bu tür projelerin içerisinde yer almakla en başta çevrelerindeki problemlere duyarlı ve çözüm önerileri getirme sorumluluğunu üstlenen bireyler olma yetisini elde ediyorlar. Araştırma bilinci kazanarak, alanlarındaki gelişmelerden haberdar oluyorlar. Girişimcilik ruhunu geliştiren bu süreç, onların disiplinlerarası çalışmalara ve grup çalışmalarına yatkınlık kazanmalarını sağlıyor. Akademik anlamda da kendilerini ileriye taşımalarını sağlayacak proje hazırlama ve bilim okuryazarlığı kültürüne sahip oluyorlar” ifadelerini kullandı. 

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nin yeni kurulan bir üniversite olmasına rağmen proje kültürü oluşturma konusunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Öğr. Gör. Dr. Sınır, kısa sayılabilecek bir sürede hem akademik anlamda hem de öğrenci projeleri bazında önemli başarılar elde edildiğini dile getirdi.  TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ile 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023/1. dönemi başvuru destek sonuçlarına göre, İKÇÜ öğrencilerinin 78 projesinin kabul edildiğini hatırlatan Öğr. Gör. Dr. Sınır, öğrencilerden gelen fikirleri eğitim süreçleri ile desteklediklerini, “Ben öğrencilere her zaman, ‘iyi bir fikir, iyi bir proje önerisi için şarttır. Ancak yeterli değildir’ diyorum. İyi ve yaratıcı fikirlerin projeye dönüşmesi için, projenin tasarlanmasından yazılmasına ve uygulanmasına kadar birçok aşama var. Biz, Proje Genel Koordinatörlüğü olarak titizlikle çalışarak, bu aşamaların her bölümüne destek veriyoruz” şeklinde ifade etti.