AkademiEn GüncelİKÇUKültür - Sanat

Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi’nden Arkas Deniz Tarihi Merkezine Ziyaret

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Bornova’da bulunan Arkas Deniz Tarihi Merkezi’ne ziyarette bulundu

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü öğrencilerine gemi ve denizcilik tarihini tanıtmak amacıyla düzenlenen geziye İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kafalı ile Dr. Öğr Üyesi Hasan Üstün Başaran, Dr. Öğr Üyesi Erdem Aktosun ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Müzenin ilk katındaki,  Antik çağa ait eski ticaret gemilerinin incelenmesiyle başlayan gezide eski Mısır, Yunan ve Vikinglere ait yelkenli ahşap gemi tipleri hakkında bilgi verildi. Ticaret amacıyla inşa edilen gemilerin büyük ve hantal olduğu; savaş için kullanılan ahşap gemilerin ise daha küçük, narin ve yüksek hız ve manevra için inşa edildiği bilgisi aktarıldı.

Antik çağa ait gemilerin aksine, özellikle okyanusu aşması beklenen büyük gemilerde ahşap malzemenin yanı sıra çelik de kullanıldığı öğrencilere aktarıldı. Bunun yanı sıra gemilerde sevk sistemi olarak öncelikle yelkenden yandan çarklı sisteme geçiş yapıldığı ve ardından da daha verimli sevk sağlayan pervane kullanıldığı bilgileri verildi.

Özellikle SS Great Britain ve Titanik gibi çelikten yapılmış modern okyanus aşan gemi tasarımları öğrencilerin dikkatini çekti. En son olarak müzenin savaş gemilerine ayrılan bodrum katında modern savaş gemi tipleri incelendi. 1. ve 2. Dünya Savaşlarında kullanılan Nusret Mayın Gemisi ve İngiliz ve Alman menşeli savaş gemileri (denizaltı ve çıkarma gemileri) gözlendi.

Arkas Deniz Tarihi Merkezi’ne gerçekleştirdikleri ziyarete ilişkin açıklamalarda bulunun İKÇÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kafalı,  “Düzenlemiş olduğumuz gezi, bölümümüze bu sene giriş yapan öğrencilerimiz için oldukça faydalı oldu. Birçok öğrenci, özellikle gemilerdeki malzeme ve sevk sistemi üzerindeki değişiklere dair sorular sordu ve teknik yorumlar yaptı. Giriş dersinde öğrencilerimiz, edindikleri bilgileri farklı gemi tipleri üzerinde gözlemleme şansı yakaladı. Dersteki bilgilerin modeller üzerinde 3 boyutlu gözlenmesi, öğrencilerin gemi geometrisini ve genel yerleşimini pekiştirmesine yardımcı oldu” ifadelerini kullandı.

Öğretim elemanları ile öğrencilerin hatıra fotoğrafı çekilmesiyle gezi son buldu.