EğitimEn GüncelİKÇUKültür - Sanat

İKÇÜ’de Atatürk ve Türk Dili Konferansı

Fotoğraf: Aleyna Arslanbaş

Muhabir: Nurselin Bostan

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü Yılı Etkinlikleri kapsamında “Atatürk ve Türk Dili” konulu konferans düzenledi

İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’nin Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlediği, Türk Dil Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’in konuşmacı olduğu konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve SBBF Kurucu Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hanife Yasemin Mumcu ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Kültürün Bozulması Dildeki Değişimle Başlar

Konuşmasına kültür ile dil bağlantısının önemine değinerek başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, kültürün bozulmasının ve kültürdeki değişimin dilin bozulması ile başladığını vurguladı. Prof. Dr. Bulduklu, “Toplumumuzda ciddi biçimde dilin yozlaştığını, gençlerin giderek dilimizden uzaklaştığını görüyoruz. Bu anlamda Atatürk’ün dil ile ilgili yaptığı çalışmaların yol gösterici olması gerektiği kanaatindeyim ki, Türk Dil Kurumu’nu kurması bunun en güzel örneğidir aslında. Bu vesileyle, Cumhuriyetin 100’üncü Yılı Etkinlikleri kapsamında bu programı düzenleyen Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan’a, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hanife Yasemin Mumcu’ya ve üniversitemize konuk olan Türk Dil Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’e teşekkür ediyorum” dedi.

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi olarak Cumhuriyetin 100’üncü yılında farklı disiplinlerde etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Dekan Prof. Dr. Şaban Doğan, bu kapsamda ikinci etkinlikleri olan ve Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü tarafından organize edilen “Atatürk ve Türk Dili” konulu etkinliği gerçekleştirdikleri için Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hanife Yasemin Mumcu ve bölüm akademisyenleri ile davetlerine icabet eden Türk Dil Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’e teşekkür etti.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hanife Yasemin Mumcu ise “Cumhuriyetin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında düzenlediğimiz program vesilesiyle aramızda bulunan Türk Dil Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’in çok değerli bilgilerini bizlerle paylaşacak olması ve bölümümüzün kıymetli hocalarının öğrencilerimizle birlikte Atatürk’ün sevdiği türküleri seslendirecek olmaları onlar için büyük şans” ifadelerini kullandı.

Türk Dili ve Kültürü Bir Irmak Gibi Etrafını Sulamıştır

Türk Dil Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, sohbet havasında geçen konferansta Türkçe’nin nasıl bir dil olduğundan ve diğer dillerle arasındaki ilişkiden bahsederek konuşmasına başladı. Başka dilden alınan bir kelimenin, kökeninden bağımsız olarak bir kültüre ait kılınabileceğini anlatan Prof. Dr. Gülsevin, Türkçeleşmiş kelimelerden örnekler verdi. “Binlerce yıllık bir tarihi olan ve bütün bir Avrasya’yı dolaşan Türk kültürü, bir ırmağın etrafını suladığı gibi diliyle, mutfağıyla, kıyafetleriyle komşularını beslemiş, aynı zamanda başka kültürlerden de beslenmiştir” diyen Prof. Dr. Gülsevin, kelimelerin bir dile mal olmasının mantığı hakkındaki görüşlerini paylaştı. Cumhuriyet dönemine kadar Türk dilinin serüvenini anlatan Prof. Dr. Gülsevin, Cumhuriyet dönemindeki Türk diline yaklaşımları ve Atatürk’ün Türk dili ile ilgili, alfabe değişimi ve dilde sadeleşme gibi tutum ve eylemlerini ele aldı.  

Program, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Bülent Akın, Doç. Dr. Ali Osman Abdurrezzak ve Doç. Dr. İbrahim Kolunsağ’ın, Atatürk’ün sevdiği türküleri seslendirdikleri müzik dinletisinin ardından sona erdi.