İKÇÜ’de Kültür Varlıklarında Restorasyon Söyleşisi Düzenlendi
Muhabir: Zeynep Yaşar
Fotoğraf: Aleyna Arslanbaş
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SKS Türk-İslam Arkeolojisi Topluluğu tarafından “Kültür Varlıklarında Restorasyon ve Konservasyon Uygulamaları” konulu söyleşi gerçekleştirildi
İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşen söyleşide konuşmacı olarak yer alan Restoratör Ferit Çakaloğlu sözlerine mesleğinin tanımını yaparak başladı. Restoratör mesleğinin en anlaşılabilir tanımının “tarihi eser tamircisi” olduğunu dile getiren Çakaloğlu restoratör olmak için gerekli olan niteliklerden de bahsetti. Söyleşi katılımcılarla birlikte etkileşim halinde ve soru-cevap şeklinde ilerledi.
Ferit Çakaloğlu söyleşide genel olarak taşınabilir ve taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu ve konservasyonu konusunu ele aldı. Ek olarak arkeolojik kazı alanlarında bulunan küçük buluntuların topraktan çıkarıldıktan sonra, laboratuvar ortamında yapılan müdahaleden müzelerde sergilenmesine kadar olan öyküsünü ve öykü oluşuncaya kadar multidisipliner anlamda gerçekleşen çalışmanın nasıl bir yol izlediğini anlattı. Dünya ortak mirası olan kültür varlıklarının ait olduğu topraklarda, ait olduğu kültürde kalması gerektiğinin altını çizen Çakaloğlu restorasyonda kullanılan gereçleri, teknik sistemleri, restorasyon adına yapılan doğruları ve yanlışları katılımcılara aktararak söyleşiyi sonlandırdı.