İKÇÜ Tıp Fakültesinden Araştırma ve Yayın Etiği Paneli
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi tarafından Araştırma ve Yayın Etiği paneli düzenlendi
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi dönem 3 öğrencilerinin bu dönem aldıkları İnsan ve Toplum Sağlığı dersi kapsamında Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlenen panelin moderatörlüğünü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Kaan Sözmen üstlendi. İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mühendislik Bilimleri Bölümü Temel Bilimler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Femin Yalçın Küçükbayrak ile Temel Bilimler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sıla Övgü Korkut Uysal’ın panelist olarak yer aldığı programa Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Agah Tekindal ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Agah Tekindal, konuyla ilgili detaylı bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere panelde yer alan konuşmacılara teşekkür etti. Ardından panelin moderatörü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Kaan Sözmen tarafından panelistlerin kısa özgeçmişleri paylaşıldı.
İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mühendislik Bilimleri Bölümü Temel Bilimler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Femin Yalçın Küçükbayrak, yapılan araştırmanın yürütülmesini yönlendiren ahlaki ilke ve standartları ifade eden araştırma etiğinin planlamadan tasarıma, veri toplamaya, analize ve bulguların paylaşılmasına kadar araştırma sürecinin her aşamasına etik hususların uygulanmasını içerdiğini belirtti. Araştırma etiğinin araştırmaya katılanların haklarının, saygınlığının ve refahının korunmasını ve araştırmanın toplumun yararına katkıda bulunmasını sağladığını dile getiren Prof. Dr. Küçükbayrak, araştırmacının araştırma sürecine dahil olan tüm bireylerin onuruna, haklarına ve saygınlığına en yüksek standartlarda saygı gösterebilmesinin ise onay, rıza, gizlilik, adalet ve fayda-zarar dengesi şeklinde sıralanabilecek 5 temel ilkeye bağlı kalmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Küçükbayrak, araştırma projelerinin etik standartlara uygunluğunu değerlendirmek ve denetlemekle görevli kuruluşlar olan etik kurulların rolü, işleyişi ve sorumluluklarına da değindi.
İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mühendislik Bilimleri Bölümü Temel Bilimler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sıla Övgü Korkut Uysal ise, etik kurulların yasal mevzuatlarına ve etik süreçlerin ihlal edilmesi durumunda uygulanan cezai yaptırımlara değindi. Etik kurulların işleyişini ve prosedürlerini de anlatan Doç. Dr. Uysal, “Sağlık bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan izin alınması zorunlu olan araştırmalar dışında, araştırmanız insanları dolaylı yoldan etkilemeyecekse etik kurul onayını üniversiteden alıyorsunuz. Dolaylı da olsa insanları etkileyecekse Sağlık Bakanlığı onaylı olmak durumundasınız” dedi. Doç. Dr. Uysal, araştırma ve yayınlardaki etik ihlal örneklerinden de bahsederek konuşmasını noktaladı.
Araştırma ve Yayın Etiği Paneli teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle son buldu.