AkademiEn GüncelİKÇU

Hemşirelik Bölümünden Öğrenci Çalıştayı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü akreditasyon çalışmaları kapsamında öğrenci çalıştayı düzenledi

Akreditasyon çalışmaları kapsamında Hemşirelik Bölümü eğitiminin yapılandırılması amacıyla düzenlenen çalıştayın açılış programı İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşti. Açılışa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Akbıyık, Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, Hemşirelik Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Leyla Baysan Arabacı ile Hemşirelik Bölümü Akreditasyon Komisyonu Üyesi akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

Yeni Eğitimin Temeli Öğrenci Odaklılık

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde yalnızca eğitim kalitesini değil, araştırma kalitesini ve toplumsal katkı kalitesini de arttırmak ve yönetimsel süreçlerde iyileşmeyi yakalayabilmek için önemli bir çaba içerisinde olduklarını ifade eden Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya İKÇÜ’nün, Sağlık Bilimleri Fakültesinin ve Hemşirelik Bölümünün ilk kuruluş aşamalarında TSE kalite yapılanmaları ile başlayan, ardından geçtiğimiz yıl gerçekleşen YÖKAK denetimine kadar uzanan süreç hakkında bilgi verdi. Hemşirelik Bölümünün geçtiğimiz yıl akredite edilmesinin de bu sürecin bir parçası olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kaya, akreditasyon sürecinde sürekli iyileştirme ve geliştirmenin öneminden söz ederek, bu aşamada öğrencilerin rolüne değindi. Prof. Dr. Kaya, “Eskiden, öğrencilerin söz hakkının olmadığı eğitici temelli bir öğretim metodu vardı. Günümüzde sistem tamamen değişti. Yeni eğitimin temeli öğrenci odaklılık; dolayısıyla sizlerin görüşlerinize ve bakış açınıza ihtiyacımız, vermiş olduğumuz eğitimi ihtiyaçlarınıza göre şekillendirmeye gereksinimimiz var. Sizler, sadece kendiniz için eğitimi iyileştirme çabalarının içerisinde değilsiniz; sizlerden sonra gelecek arkadaşlarınızın eğitim kalitesinin artmasına da katkıda bulunuyorsunuz. Bu çabanın ne kadar değerli olduğunu idrak etmenizi isterim. Destekleriniz için her birinize şimdiden teşekkür ediyorum” dedi. 

Akredite Olma Sürecinde En Önemli Paydaşımız Öğrencilerimizdi

2011 yılından bu yana eğitime devam eden Hemşirelik Bölümünün kuruluşundan beri akreditasyona yönelik çalışmalar içerisinde olduğunu ve bu hazırlıkları adım adım yürüterek Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yetkilendirilen Hemşirelik Eğitim Programlan Akreditasyon ve Değerlendirme Demeği (HEPDAK) tarafından geçtiğimiz yıl iki yıl süreliğine akredite edildiğini belirten Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, “Genç ve güçlü bir akademik kadromuz, çok kıymetli öğrencilerimiz var. Akredite olma sürecimizde birçok iyileştirmeler yaptık. Bunları yaparken en kıymetli destekçimiz ve en önemli paydaşımız öğrencilerimizdi” dedi. Öğrencilerin nitelikli bir eğitim almalarının; hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda tercih edilen ve bulundukları her ortamda başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürecek yeteneklere, bilgi ve becerilere sahip olmalarının öneminden söz eden Prof. Dr. Sarı, öğrenci odaklı olmalarının olumlu çıktılarını, aldıkları geri bildirimler sayesinde gördüklerini ve gururlandıklarını belirtti. Akreditasyon süreçlerini yönetirken elde edilen başarıda Hemşirelik Bölümünün güçlü yapısının yanı sıra Sağlık Bilimleri Fakültesinde ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde yapılan kalite ile ilgili çalışmaların da büyük katkısı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sarı, bu süreçlerde çok büyük desteği olan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ile üniversite üst yönetimine, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya’ya ve çalıştayın hazırlanmasını sağlayan Hemşirelik Bölümü Akreditasyon Komisyonu Standart 3 Başkanı Prof. Dr. Elif Ünsal Avdal ve Standart 4 Başkanı Doç. Dr. Jülide Gülizar Yıldırım Duman’a teşekkür ederek çalıştayın verimli geçmesini temenni etti. 

Hemşirelik Öğrenci Çalıştayı, açılış programının ardından çalışma gruplarının dersliklerde yaptıkları sunumlarla devam etti. Gün boyu süren çalıştay, Hekim Hacı Paşa Konferans Salonundaki kapanış programıyla birlikte sona erdi.