AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’de “İmparator Constantinus ve İznik Konsili” Konulu Konferans

Fotoğraf- Tuğçe Yetgin

Muhabir- Zeynep Yaşar

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SKS Tarih ve Kültür Topluluğu tarafından “İmparator Constantinus ve İznik Konsili” konulu konferans düzenlendi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) Tarih ve Kültür Topluluğunun Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlediği “İmparator Constantinus ve İznik Konsili” konulu konferansın konuk konuşmacısı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar oldu. Konferansa Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Akkuş Yiğit ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

M.S. 325 yılında Roma İmparatorluğu topraklarında İmparator I. Konstantin tarafından Hristiyanlığın içerisinde tartışılan bazı konuları netleştirmek amacı ile toplanan İznik Konsili’nde, kilise önderlerinin büyük çoğunluğunun İsa’nın gerçek Tanrı olduğu fikrini pekiştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Turhan Kaçar, İznik Konsili’nin Hristiyanlığın ilk evrensel konsili olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Kaçar, tüm dünyadan 200’den fazla piskoposun katıldığı ve Hristiyanlık dininin temel ilkelerinin tartışılıp karara bağlandığı İznik Konsili’nde, Arius ve taraftarlarının savunduğu görüşün reddedilerek, Oğul’un yaratılmadığı ve Baba ile Oğul’un aynı özden olduğu kararına varıldığını ve bunun sonucunda da Arius’un aforoz edilip sürgüne gönderildiğini aktardı.

İznik Konsili’nin Hıristiyan dünyasının inanç esaslarını belirlediği için çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Kaçar, konsilin Türkiye sınırları içerisinde gerçekleşmesinden dolayı bizim için de ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Konferans, öğrencilerden gelen soruların yanıtlanmasının ardından İKÇÜ SBBF Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Akkuş Yiğit’in Prof. Dr. Turhan Kaçar’a teşekkür belgesi takdim etmesi ile son buldu.