AkademiEn GüncelİKÇUSağlık

İKÇÜ’de 14 Mayıs Eczacılık Günü Programı

14 Mayıs Eczacılık Günü, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinde düzenlenen bir programla kutlandı

Eczacılık Fakültesi Dekanı Vekili Prof. Dr. Zeynep Şenyiğit’in ev sahipliğinde Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve İzmir Eczacı Odası birlikteliğinde hazırlanan programı, Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emre Güler, Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Evren Atlıhan Gündoğdu, EÜ Eczacılık Teknolojisi Bölümünden Prof. Dr. Evren Homan Gökçe, İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, Genel Sekreter Nurettin Memur, İzmir Eczacı Odası yönetim kurulu üyeleri, meslek temsilcileri,  akademisyenler ve öğrenciler takip etti.

İnsanlığa Fayda Sağlayın 

Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, insanlığa ilk dokunuşundan bugüne uzanan yolculuğunda önemini koruyan, kadim bir meslek olan eczacılığın insana ve canlıya fayda unsuruyla sürekli değişim ve gelişim gösterdiğini kaydetti. Gelişmelere ayak uydurmanın yolunun öğrencilikten itibaren çok çalışmaktan geçtiğini kaydeden Prof. Dr. Köse, “Fakültemiz, analiz yetenekleri gelişmiş, ahlaki ve etik değerleri gözeten, teorik ve uygulamalı dersler yardımıyla çok yönlü, multidisipliner çalışan eczacılar yetiştirmeyi hedefleyecek şekilde planlanmıştır. Öğrencilerimizden tek beklentimiz öğrenmenin asla bir sonu olmadığını bilerek sürekli eğitim prensibini hayatlarına geçirip onlara kazandırılan yetkinlikleri geliştirmeleri, sektörlerinin yanı sıra insanlığa fayda sağlayacak işlere imza atmalarıdır. Onların başarısı ve mutluluğu bizlerin ödülü olacaktır” diye konuştu. 

Eczacılık Gününde Gelen Başarı

İKÇÜ Eczacılığın kuruluşundan bu yana kaydettiği başarılı yolculuğa da değinen Rektör Prof. Dr. Köse, başarının meyvelerini öğrencilerin bilimsel yarışmalarda gösterdiği üstün performans ile gösterdiklerini aktardı. Prof. Dr. Köse, “Son teknoloji laboratuvarlarımız ile mesleğinde başarılı, vatanını ve milletini seven dürüst ve çalışkan eczacılar yetiştiren seçkin hocalarımıza sahip Eczacılık Fakültemizden eğitim alan öğrencilerimizin oldukça şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında fakültemize desteklerini her zaman gösteren İzmir Eczacı Odası ile sektör kurum ve kuruluşlarının teveccühlerini de oldukça önemli buluyoruz. Katıldıkları her ulusal yarışmada kazandığı birinciliklerle İKÇÜ’yü gururlandıran öğrencilerimizin ve hocalarının proje yarışmalarından birinciliklerle döndüklerinin mutluluğunu da paylaşıyoruz. Eczacılık Günü öncesinde 4. Algı ve Farkındalık Ulusal Eczacılık Kongresi’nde düzenlenen Eczacılıkta İnovatif Çözümler Proje Yarışmasında “PharmaClass” isimli projeleriyle birincilik ödülü kazanan öğrencilerimizi ve değerli hocalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi. 

Bilim, Şefkat ve Özverinin Mükemmel Bileşimi

Birinci basamak sağlık danışmanı olan eczacılar, hastalıklarla mücadelede tedavi sürecinin vazgeçilmez paydaşlarından biri olduğunu ifade eden Dekan Prof. Dr. Zeynep Şenyiğit, meslektaşlarının her gün milyonlarca hayata dokunduğunu ifade etti. Dekan Prof. Dr. Şenyiğit, “Gerek ilacın üretiminden hastaya ulaştırılmasında gerekse farmasötik bakım hizmetlerinde görev alarak hastaların tedavi süreçlerine destek olan eczacılık mesleği, bilimin, şefkatin ve özverinin mükemmel bir bileşimidir. İKÇÜ Eczacılık Fakültesi olarak 5 yıl boyunca kaliteli bir eğitimle çağın gereksinimlerine uygun, mesleğine ulusal ve uluslararası alanlarda değer katan, hayat boyu öğrenmeye açık, etik değerlerine bağlı, girişimci, donanımlı ve başarılı eczacılar yetiştirmeyi hedefliyoruz. Fakültemiz adına, tüm meslektaşlarımızın 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutluyor ve bu anlamlı günü, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve İzmir Eczacı Odası ile birlikte kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Yüz Akı, İnsan Üstü Çabalar 

Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Evren Atlıhan Gündoğdu,14 Mayıs’ın eczacılığın ülkemizde ve dünyadaki konumunu, önemini ve geleceğini değerlendirmek üzere bir fırsat sunduğunu vurguladı. Eczacılığın, bilinen es eski meslek gruplarından biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Evren Atlıhan Gündoğdu, eczacıların insan sağlığını iyileştirmek gibi son derece kutsal bir görev üstlendiklerini hatırlattı. Ülkemizin son dönemlerde yaşadığı kritik süreçlerde eczacıların üstlendikleri sorumluluklara değinen Prof. Dr. Evren Atlıhan Gündoğdu, “Pandemi ve ardından gelen 6 Şubat Depremleri gibi sınavlardan eczacılarımız, gösterdikleri üstün çabalarla alınlarının akıyla çıktılar. Ben bu vesileyle Eczacılık Gününüzü kutluyor, programa değerli katkılarınız için hepinize şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Klasik Eczacılık Modelinin Dışında Topluma Katkı 

Konuşmasında, şifa dağıtan bir mesleğin mensubu olarak eczacıların toplum sağlığı açısından, sağlık hizmetleri içerisindeki önemini vurgulayan İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan da  “Pandemi sürecinde sadece eczacıların değil, tüm sağlık çalışanlarının nasıl vazgeçilmez olduğunu; bu ülkede alınan sağlık hizmetlerinde ne kadar önemli bir paya sahip olduklarını ve kendi canlarını hiçe sayarak insanlara nasıl sağlık hizmeti sunduklarını hep beraber gördük. Pandemi sürecinin isimsiz kahramanları olan biz eczacılar yaşadığımız deprem felaketi sonrası bölgeye en hızlı ulaşan ve en organize meslek grubu olduk. Tüm bu örneklere baktığımızda eczacılarımızın, ülkemizdeki klasik eczacılık modelinin dışında birçok konuda topluma katkı sunmaya çalıştıklarını söyleyebiliriz.  Hepimizin Eczacılık Günü kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

Programa katılan protokol tarafından İstanbul Medipol Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı 4. Algı ve Farkındalık Ulusal Eczacılık Kongresi’nde düzenlenen Eczacılıkta İnovatif Çözümler Proje Yarışmasında “PharmaClass” isimli projeleriyle birincilik ödülü kazanan İKÇÜ Eczacılık Fakültesi Öğrencileri Zeynep Çeken, Rumeysa İpek Erdenk, Nazife Görücü, İlayda Ünlü, Elmira Ölmez, Büşra Ayanoğlu ve Sinem Algın’a, Poster Sunumu Yarışmasında birincilik ödülü kazanan Hatice Soyarslan’a, STAR Bursiyeri olarak TÜBİTAK 1002 Projesinde yer alan İlke Yöntemer’e başarı belgeleri takdim edildi.

EÜ Eczacılık Teknolojisi Bölümünden Prof. Dr. Evren Homan Gökçe’nin “Fikirden Ürüne Bir İnovasyon Hikâyesi” başlıklı konferansı ile devam eden programda, Arş. Gör. İlayda Varol’un hazırladığı“14 Mayıs Eczanesi” isimli tiyatro gösterisi ilgiyle takip edildi.