İKÇÜ’de Adli Eczacılık Sempozyumu Düzenlendi
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde, Eczacılık Fakültesi ve Adli Bilimciler Derneği ortaklığı ile Adli Eczacılık Sempozyumu düzenlendi
Adli eczacılığın önemini vurgulamak ve alandaki güncel bilgileri paylaşmak için İKÇÜ Nizami-i Gencevi Konferans Salonunda düzenlenen sempozyuma Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Şenyiğit, Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Pelin Taştan ve Dr. Öğr. Üyesi Merve Saylam, Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinem Ezgi Turunç Özoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Bilimlerin Bir Arada Olması Gelişmelerin de Tetikleyicisi Olmuştur
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, adli tıbbın otopsi sonucunda belli raporlar düzenleyen, suça ilişkin kanıtları toplayan bir alan olmasının ötesinde çok disiplinli bir yaklaşımı gereksindiğini belirtti. Prof. Dr. Bulduklu, “Bizde disiplinler geçmişten günümüze öyle bir daraltılmış, sınırlar o kadar katı çizilmiş ki, eczacılığın alanına iletişim giremiyor, mühendisliğin alanına tıp giremiyor; hatta bilimlerin altındaki alanlar bile birbirine mesafeli duruyor. Bu ayrım da aslında hem tek boyutlu birey yetiştirmemize hem de disiplinlerin tek başına ulaşılamaz bir hale gelmesine, tek taraflı bir bakışa neden oluyor. Hem Türk tarihine hem de dünya tarihine bakarsanız, bilimin hayatın içinde olduğu, gelişmelerin tetikleyicisi olduğu dönemler hep bilimlerin bir arada düşünüldüğü zamanlar olmuştur. Bu açıdan ben özellikle Türk yükseköğretiminde ve eğitim sisteminde bu birlikteliğin tekrar sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü disiplinlerin ortak çalışması, bakış açılarını da değiştiriyor. Bu anlamda düzenlenen sempozyumu çok kıymetli buluyor ve bu tür birlikteliklerin sayısının artması gerektiğini düşünüyorum. Ortak çalışmalara katkıda bulunan tüm hocalarımıza da şimdiden teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Adli Eczacılık Kilit Bir Konumda
Adli bilimlerin sağlık ve hukuk alanlarını bir araya getiren alt dallarından olan adli eczacılığın, adli bilimlerin çatısı altındaki diğer alt dallarla multidisipliner bir ilişki içerisinde bulunduğunu dile getiren Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Şenyiğit, toplum sağlığı açısından ilaçların doğru ve güvenli kullanımı kadar, bu ilaçların kötüye kullanımının tespit edilip engellenmesinin de büyük önem arz ettiğini vurguladı. Adli eczacılığın, adli vakalarda ve toplumsal sağlık sorunlarında kilit bir rol üstlendiğini belirten Prof. Dr. Şenyiğit, şüpheli ölüm ve zehirlenmelerde, madde bağımlılığında, ilaç tedavisinde istenmeyen etkilerin sebep olduğu sorunlarda, yanlış ilaç verilmesi durumlarında, sahte ilaç üretiminde, ilaç suiistimalinde adli eczacılara danışıldığını ifade etti.
Adli Bilimlerin 120 Alt Dalı Var
Dışarıdan bakıldığında sadece otopsi yapan, ölüm sebeplerini ve zamanını belirleyen, travma geçiren kişilerin vücudu üzerindeki darp izlerini tespit ederek adli raporunu yazan ve cinsel saldırılarda delil belirleyen bir bilim gibi görülen Adli Tıp’ın, gerçekte pek çok bilim dalıyla ortaklaşa çalıştığını vurgulayan Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, “Aslında Adli Tıp, çok daha büyük bir ailenin halk tarafından bilinen yönüdür. Biz bu geniş aileye Adli Bilimler diyoruz. Eski zamanlarda Adli Bilimcilerin yaptıkları pek çok tanımda Adli Bilimler; Tıp, Fen ve Sosyal Bilimler alanlarındaki bilgilerin adaletin hizmetine sunulmasıyla ilgilenen bir dal olarak tanımlanmaktaydı. Oysaki Adli Bilimlerin inanılmaz genişlemesi sonrası, 2017 yılında biz bu tanımlamayı ‘Adli Bilimler; Tıp, Sağlık, Temel, Fen, Sosyal, Siber, Uzay, Ulaştırma, Savunma ve Güvenlik bilimleri ile Felsefe, Spor ve Sanatın adalete bilirkişilik hizmeti vermesini sağlayan bilimler bütünüdür’ şeklinde genişlettik” dedi. Adli Bilimciler Derneği’ni 2001 yılında kurduklarını anlatan Prof. Dr. Hancı, Adli Bilimlerin 120 alt dalı bulunduğunu, adli eczacılığın da bunlardan biri olduğunu belirtti.
Silah Bir İlaç ise Adli Eczacı Devreye Giriyor
Yargı sistemi içerisinde yer alan adli eczacının suçla ilgili materyallerde kimyasal, biyolojik ve toksikolojik analizler yaparak, sonuçları delil olarak sunduğunu belirten Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinem Ezgi Turunç Özoğlu, “Öldürmek veya zarar vermek amacıyla kullanılan silah bir ilaç veya bitkisel bir zehir ise o zaman uzman görüşüne başvurulan kişi adli eczacı oluyor” dedi. Adli eczacılığın tarihsel gelişimi hakkında bilgi de veren Prof. Dr. Özoğlu, alanın Türkiye’deki ve dünyadaki konumuna da değindi.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyum sunumlarına geçildi.