AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’nün E-Gulet Projesi Türkiye Birincisi Oldu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Bulut ve ekibi E-Gulet projesi ile “Cumhuriyetimizin 100’üncü Yılı Denizci Millet Denizci Ülke” Proje Yarışmasında birincilik ödülünün sahibi oldu

İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından, Türk denizcilik sektörünün yenilikçi milli fikirler, projeler, sistemler ve teknoloji ile bir araya getirilmesi ve denizciliğin daha ileri noktalara çıkarılarak dünya ticaretinde daha yüksek seviyelere erişmesinin sağlanması amacı ile düzenlenen “Denizci Millet, Denizci Ülke” proje yarışmasının kazananları belli oldu.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Gemi Hidromekaniği Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Bulut ile Öğr. Gör. Dr. Mehmet Akman ve Öğr. Gör. Dr. Bülent İbrahim Turan’ın ortaklaşa yürüttükleri “E-Gulet: Enerji Verimli, Çevreci ve İnovatif Bodrum Guleti” adlı proje, 23 projenin katıldığı yarışmada birinciliği elde etti. 

Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Bulut ve ekibine 100 Bin TL’lik birincilik ödülü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Tersane İstanbul’da düzenlenen 3. Türkiye Denizcilik Zirvesi’nde Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar tarafından takdim edildi. 

“Denizci Millet, Denizci Ülke”den Denizci Şehir ve Üniversiteye Ödül

2010 yılında kurulan, ilk öğrencilerini 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında alan İKÇÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesinin nitelikli akademik kadrosu ve donanımıyla her geçen gün başarılarına yenilerini eklediğini dile getiren Dekan Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan, Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Bulut ve ekibini tebrik ederek, birinciliği İKÇÜ’ye getirmelerinden dolayı memnuniyetini paylaştı. Çaka Bey’den günümüze, denizcilik faaliyetlerinin aktif olarak yürütüldüğü bir şehir olan İzmir’in Türk denizcilik kültüründe önemli bir yeri olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Özkan, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi’nin “Denizci Millet, Denizci Ülke” proje yarışmasında, birinciliği elde etmesinin de bu açıdan anlamlı olduğunu ifade etti. 

E-Gulet: Kültürel Değerler, Yenilikçi Bir Konsept ile Birleşiyor

Bu prestijli ödülü almalarının gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Bulut, “Türk denizcilik kültürünün simgelerinden olan gulet, tırhandil ve benzeri diğer tekne tipleri ile ilgili Ar-ge çalışmaları yapıyoruz. “E-Gulet”, geçmişten gelen kültürel değerlerimizi yenilikçi bir konsept ile birleştirdiğimiz, emsallerine göre daha düşük yakıt tüketimine sahip, bünyesinde daha yenilikçi teknolojileri barındıran, düşük emisyon değerleri ile daha çevreci bir tekne tasarımı. Denizcilikte enerji verimliliği, sürdürebilirlik, karbonsuzlaşma ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gibi, özellikle günümüzde son derece önemli konuları dikkate alarak oluşturduğumuz projeyi, yat endüstrisine entegre etmeyi hedefledik. Projemizin, IMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından düzenlenen bu önemli yarışmada birinciliğe layık görülmesi bizim için hem büyük bir gurur, hem de diğer çalışmalarımız için motivasyon kaynağı oldu” ifadelerini kullandı.