AkademiEn GüncelİKÇU

Prof. Dr. Demirkıran, Divle Obruk Peynirini Belgesel Sinemanın Estetiği ile Buluşturuyor

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Görsel İletişim ve Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirkıran’ın yönetmenliğini yaptığı, dünyanın en iyi peynirleri arasında sayılan Divle Peynirinin meralardan obruk mağarasına uzanan sürecini anlatan belgesel filmin çekimleri başladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SBBF Medya ve İletişim Bölümü Görsel İletişim ve Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirkıran’ın yönetmenliğini yaptığı belgesel film, Karaman’ın Ayrancı ilçesi Divle köyü çevresinde, meralardaki peynir üretim sürecini ve günlük yaşamı konu alıyor.

Prof. Dr. Cenk Demirkıran ve çekim ekibi, süt sağımından peynirin obruk mağarasına uzanan yapım sürecine ve Divle’nin gündelik yaşamına ışık tutuyor. Ülkemizin kültürel ve gastronomik miraslarından olan Divle Obruk Peyniri, belgesel sinemanın estetiği ile birleşerek izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Çekimleri devam eden belgesel filmin festivallerde, özel gösterimlerde, dijital platformlarda ve televizyonlar aracılığıyla yurtiçi ve yurtdışında seyirciyle buluşması planlanıyor.

Prof. Dr. Cenk Demirkıran, Divle Obruk Peyniri’ni ve yapım sürecini sinema diliyle belgelediklerini anlatarak, filmin yurtiçi ve yurtdışındaki film festivallerinde, dijital platformlarda ve televizyonlarda gösterilmesiyle de Divle Obruk Peyniri’nin ve yörenin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına büyük katkı sağlanacağını söyledi.

Karaman’ın sahip olduğu bir diğer  değer olan  Taşkale tahıl ambarları, Manazan Mağaraları ve İnce Su Mağarası’nın ön çekimlerini de yaparak yeni bir belgesel çalışmasının ön hazırlıklarını tamamladıklarını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Demirkıran, ilerleyen zamanlarda Karaman’a ilişkin yeni belgesel çekimlerinin devam edeceğini vurguladı.