AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’de “Engelsiz Üniversite Ödülleri” Hazırlık Süreci Başladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Engelsiz Üniversite Komisyonu’nun ilk toplantısı, birim temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti

Özel gereksinime sahip olan öğrencilerin ve personelin hizmetlere eşit ve erişilebilir bir şekilde ulaşmasını sağlamak amacıyla faaliyet gösteren İKÇÜ Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü’nün düzenlemiş olduğu Engelsiz Üniversite Komisyonu Toplantısı gerçekleşti. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Toplantı Salonunda düzenlenen programa, Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Koordinatör Doç. Dr. Melike Tekindal, Koordinatör Yardımcıları Doç. Dr. Ahmet Ege ve Öğr. Gör. Tuğçe Şık ile birim temsilcileri katıldı. Koordinatörlüğün 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı faaliyet planlarının görüşüldüğü toplantıda, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’nun engelli öğrencilere engelsiz bir eğitim ve öğretim ortamı sunan, sosyal ve kültürel faaliyetlere daha fazla katılımlarını sağlayan üniversitelere vermiş olduğu Engelsiz Üniversite Ödülleri için İKÇÜ ve birimlerinin hazırlık sürecinin başlatılmasına karar verildi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, YÖK’ün vermiş olduğu Engelsiz Üniversite Ödülleri’ne aday olmak için, birim bazında da başvuru yapılabileceğini belirtti. Prof. Dr. Akbaş, “Engelsiz Üniversite Ödülleri kapsamında verilen “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ve “Engelsiz Program Nişanları” konusunda şimdiye kadar yeterince farkında olmadığımız için başvuru yapılmadı. Önümüzdeki süreçte, eksikliklerimizi de tamamlayarak bu süreci başlatmak istiyoruz” dedi.

Engelsiz Üniversite Koordinatörü Doç. Dr. Melike Tekindal ise “Engelsiz Üniversite Ödülleri” ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. YÖK’ün belirlediği kriterlere göre verilen ödüllere aday olmanın çok bileşenli bir çalışmayı gerektirdiğini vurgulayan Doç. Dr. Tekindal, “Engelsiz Üniversite Bayrakları”nın Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak), Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak) ve Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik (Mavi Bayrak) olmak üzere üç kategoride verildiğini anlattı. “Engelsiz Program Nişanı”nın ise programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına verildiğini aktaran Doç. Dr. Tekindal, “Engelli personellerimiz ve öğrencilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, engelsiz bir üniversite olma yolunda, kurumumuzda şimdiye kadar yapılan çalışmaları daha da yoğunlaştırarak eksikliklerimizi gidereceğiz. Bütün bu çalışmaları, bizi geliştirecek adımlar olarak görüyoruz” dedi.