AkademiEn GüncelİKÇU

İranlı Bilim İnsanı Doç. Dr. Omid Kharazmi TÜBİTAK 2221 Projesi Kapsamında İKÇÜ’nün Konuğu Oldu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Femin Yalçın Küçükbayrak’ın TÜBİTAK tarafından desteklenen “Bilgi Teorisi ve Örüntü Tanıma, Görüntü İşleme ve Makine Öğrenimindeki Uygulamaları” isimli projesi kapsamında, İranlı Bilim İnsanı Doç. Dr. Omid Kharazmi konuk olarak ağırlandı

İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mühendislik Bilimleri Bölümü Temel Bilimler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Femin Yalçın Küçükbayrak’ın yürütücüsü olduğu; TÜBİTAK 2221-Konuk veya Akademik İzinli (Sabbatical) Bilim İnsanı Destekleme Programı tarafından desteklenen “Bilgi Teorisi ve Örüntü Tanıma, Görüntü İşleme ve Makine Öğrenimindeki Uygulamaları” başlıklı proje kapsamında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nin konuğu olan Vali-e-Asr University of Rafsanjan İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Omid Kharazmi, “Information Theory and its Applications in Engineering” başlıklı bir seminer verdi. Fen ve Mühendislik Binası Konferans Salonunda gerçekleşen seminere Prof. Dr. Femin Yalçın Küçükbayrak ile birlikte çok sayıda akademisyen katıldı. 

Seminerin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Femin Yalçın Küçükbayrak, “Özellikle son yetmiş yılda araştırmacıların büyük ilgisini çeken bilgi teorisi, bilim ve mühendisliğin önemli bir dalıdır. Bilgiyi ölçmek için matematiksel bir çerçeve sağlayan bu teori, Kullback-Leibler ıraksaklığı, kikare ıraksaklığı ve Gini-Simpson endeksi gibi çeşitli bilgi-teorik ölçümlerin geliştirilmesine yol açmıştır. Bu ölçümler olasılık dağılımları arasındaki farkı ölçmektedir ve finans, istatistik, görüntü işleme ve makine öğrenmesi de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda önemli uygulamalar bulmuştur. Bu ölçümler, modellerin ve sistemlerin doğruluğunu ve verimliliğini arttırarak, söz konusu disiplinlerdeki ilerlemelere önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Doç. Dr. Omid Kharazmi ile önerdiğimiz ve TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulunan projemizde bilgi teorisinin özellikle makine öğrenimi ve görüntü işlemedeki uygulamaları üzerine yoğunlaştık. Doç. Dr. Kharazmi bugünkü konuşmasında bilgi teorisinin mühendislikteki uygulamalarından bahsedecek” dedi. Prof. Dr. Küçükbayrak, seminerin konuk konuşmacısı Doç. Dr. Omid Kharazmi ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.

Vali-e-Asr University of Rafsanjan İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Omid Kharazmi sunumunda bilgi teorisindeki temel kavramları ele alarak, bilgi teorisinin farklı mühendislik disiplinlerindeki uygulamalarına değindi. Sunumunu Jensen-kikare ıraksaklığını içeren bir görüntü işleme uygulamasıyla tamamlayan Doç. Dr. Omid Kharazmi, “Bilgi ölçümleri; iletişim teorisi ve istatistik gibi alanları kapsayan hem ayrık hem de sürekli bağlamlarda vazgeçilmez araçlardır. Ayrık senaryolarda, entropi gibi ölçümler belirsizliği ve rastgele oluşu ölçerek verimli kodlama şemalarının geliştirilmesini ve kanal kapasitesinin değerlendirilmesini kolaylaştırır. Diferansiyel entropi, bu kavramı sinyal analizi ve algoritma optimizasyonu için hayati önem taşıyan sürekli olasılık dağılımlarına genişletir. Bilgi ölçümleri, görüntü işlemede sıkıştırma algoritmalarını optimize eder ve özellik çıkarımını geliştirir, makine öğrenmesinde ise model eğitimini ve değerlendirmesini geliştirerek tahmine dayalı sağlam (robust) modellerin geliştirilmesini sağlar” şeklinde konuştu. 

Seminer, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.