AkademiEn GüncelİKÇU

Gençlerin İstihdamını Amaçlayan E-DATA Projesinin Kapanış Töreni Gerçekleşti

Gençleri, geleceğin mesleği olan “Veri Analisti” olarak istihdama kazandırmak üzere İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) koordinatörlüğünde yürütülen Empowerment of Disadvantaged Young Adults Through Data Analytics/ (E-DATA) projesinin kapanış töreni gerçekleşti

Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın desteklediği, toplam bütçesi 7,7 Milyon Avro olan ve gençleri, alacakları eğitimlerin sonunda insan kaynakları, finans, pazarlama, enerji verimliliği ve yenilik gibi konularda veriye dayalı çözümler sunabilecek seviyeye ulaştırmayı amaçlayan E-DATA Projesi tamamlandı.

Proje kapsamında, dijital becerilerini geliştirmeleri ve veri analitiği alanında donanımlı bireyler olarak yetişmeleri için 80 kursiyere yönelik olarak, İKÇÜ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 560 saatlik uzaktan eğitim içeriği hazırlandı. 40 saatlik yüz yüze eğitimin verildiği ve 200 saat saha uygulamasının gerçekleştirildiği projede 19 eğitmen görev aldı.  

İKÇÜ Koordinatörlüğünde; İzmir Teknoloji ve Bilişim Derneği, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye İş Kurumu, İzmir Kalkınma Ajansı, Ege Bölgesi Sanayi Odası ile Uluslararası Akademisyenler Birliği ortaklığında yürütülen E-DATA Projesinin kapanış töreni İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşti. 

Törene, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Akbulut ve Prof. Dr. Yasin Bulduklu, E-DATA Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ferhan Elmalı, Proje Yürütücü Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Agah Tekindal, Genel Sekreter Yardımcısı M. Enes Uzun, İzmir Teknoloji ve Bilişim Derneği Başkanı Şevket Akçay, dekanlar, enstitü müdürleri, proje araştırmacıları, eğitmenleri ve kursiyerleri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. 

Ortak Projeler Üretilmesini Güçlü Bir Şekilde Destekliyoruz

Projenin kapanış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, 2010 yılında kurulan ve  “Araştırma Üniversitesi” olma yolunda emin adımlarla ilerleyen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde, üst yönetim olarak akademisyenlerin ve öğrencilerin ulusal ve uluslararası ölçekte kamu, yerel yönetimler, sanayi ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak projeler üretmelerini güçlü bir şekilde desteklediklerini belirtti. Bu tür projelerin bir örneği olan ve toplumsal katkı yönü ile öne çıkan E-DATA Projesinin başarı ile tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Akbulut, “Günümüz dünyasında, teknolojinin ve dijital dönüşümün hayatın merkezine yerleşmesi dezavantajlı grupları da yaratmıştır. Üniversitenin sorun tespit etme ve çözme işlevi bu noktada daha önemli hale gelmiş ve üniversitemiz yürütücülüğünde Dezavantajlı Genç Yetişkinlerin Veri Yoluyla Güçlendirilmesi Analitik Eğitimi / E-DATA Projesi hayata geçirilmiştir. Bu projede, dezavantajları ortadan kaldırmak ve işsiz gençlerin veri analizi ve ilgili beceriler konusunda eğitilmesi hedeflenmiştir” dedi. Proje süresince 1 uluslararası kongre, 2 çalıştay, 2 yurtdışı teknik ziyaret ve son olarak özel ve kamu sektörü temsilcileri ile yuvarlak masa organizasyonları yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Akbulut, kursiyerlere başarılar diledi ve paydaşlarla, projede emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını noktaladı. 

E-DATA Kapsamlı Bir Proje Ekibi ile Yürütüldü 

E-DATA Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ferhan Elmalı, 31 Mayıs 2024 tarihinde açılışı yapılan Dezavantajlı Genç Yetişkinlerin Veri Analitiği Yoluyla Güçlendirilmesi / E-DATA Projesi kapsamında görevlendirmeler, kursiyer seçimleri, eğitimler, firma ziyaretleri, yuvarlak masa toplantıları, kongre, yurt dışı teknik gezileri gibi faaliyetler yürüttüklerini anlattı ve her bir faaliyette proje ekibinin üstün bir çaba gösterdiğini dile getirdi. Prof. Dr. Elmalı, “Biz, proje ekibini sadece proje koordinatörü, proje koordinatör yardımcısı ve proje asistanı olarak tanımlamıyoruz. Proje sürecinde her daim yanımızda olan üniversite yönetimimiz, ortaklarımız, iştirakçilerimiz, eğitmenlerimiz, birimlerimiz de proje ekibinin birer üyesidir. Proje süresi boyunca her türlü desteği sağladıkları için başta İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’ye, projemizin kurum imza yetkilisi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut’a, bizlerden desteklerini esirgemeyen Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yasin Bulduklu ve Prof. Dr. Muhsin Akbaş’a, Genel Sekreter Nurettin Memur’a ve Genel Sekreter Yardımcısı M. Enes Uzun’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Prof. Dr. Elmalı, proje paydaşları olan İzmir Teknoloji ve Bilişim Derneği, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye İş Kurumu, İzmir Kalkınma Ajansı, Ege Bölgesi Sanayi Odası ile Uluslararası Akademisyenler Birliği yetkililerine de teşekkür ederek sözlerini noktaladı. 

Dünyayı Şu Anda “Veri” Yönetiyor

İzmir Teknoloji ve Bilişim Derneği Başkanı Şevket Akçay ise, İKÇÜ koordinatörlüğünde yürütülen E-DATA Projesinin içinde olmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi. İçinde bulunduğumuz yüzyılda bilgi teknolojilerinin ve veri biliminin önemine vurgu yapan Akçay, “Bilgi ve bilgi teknolojileri, her sektörde en önemli bileşen haline gelmiştir. Bankacılık, sağlık veya eğitim sektöründen bilgi ve veri teknolojilerini çıkardığınızda, geriye işlev olarak çok da anlam ifade etmeyen bir bölüm kalır. Bununla birlikte veri, onu iyi şekilde analiz eden gelişmiş ülkelerin en büyük gücü halini almıştır. Dolayısıyla dünyayı şu anda verinin yönettiğini söyleyebiliriz. Ben, böyle nitelikli bir projenin İKÇÜ’de hayata geçmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Programa katılan kursiyerlerimize de başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. 

E-DATA Projesi kapanış töreni konuşmaların ardından, kapanış filmi gösterimi ile devam etti. Ardından, Proje Yürütücü Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Agah Tekindal tarafından proje sunumları yapıldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut’un Proje Eğitmenlerine ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu’nun kursiyerlere belge takdim etmesi ile tören sona erdi.