İKÇÜ Paydaşlığında Düzenlenen “İzmir Tarihi Liman Kenti Panelleri”nin Açılışı Yapıldı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) paydaşlığında, Kemeraltı bölgesine özgü tarih, ticaret, kültür ve turizm konularını masaya yatırmak üzere düzenlenen İzmir Tarihi Liman Kenti Panelleri’nin açılışı yapıldı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), UNESCO İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı ve Konak Belediyesi işbirliği ile düzenlenen ve İzmir İktisat Kongre Merkezi’nde iki gün boyunca devam edecek olan etkinliğin açılış programına İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’ni temsilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, SBBF Türk İslam Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Agora Kazı Başkanı Prof. Dr. Akın Ersoy katıldı.
İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Sadık Doğruer ve İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Abdülaziz Ediz’in de katıldığı açılışta, İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu ile Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan birer konuşma yaptı.
Antik Smyrna Agorası’nı İzmir’e Kazandırmak İçin Çalışıyoruz
İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Kemeraltı’nın korunmasına ve geleceğe taşınması çabalarına katkı sağlamaya her zaman devam edeceklerinin altını çizdi. Deniz kıyısında yer almasının, bir kentin gelişme sürecinde önemli bir özellik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bulduklu, “Denize kıyısı olan bir kent için akla ilk ticaret gelse de, bunun yanına tarihi de eklediğinizde kentin ciddi bir sermayesinin oluştuğunu görüyorsunuz. Bunu kültürel köklerinden ayırmadığınızda ise gelecek nesiller adına önemli bir sorumluluk üstlenmiş oluyorsunuz. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi olarak, dünyada kent merkezinde bulunan en büyük agoralardan biri olan Antik Smyrna (İzmir) Agorası’nı İzmir’e kazandırmak için ciddi bir biçimde çaba gösteriyoruz. Bilindiği gibi, Konak ilçesinde Kadifekale’den Kemeraltı’na kadar uzanan bölgede Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin yanı sıra Beylikler ve Osmanlı Devleti dönemine kadar uzanan tarihsel dönemlere ait birçok arkeolojik kalıntı, İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Bölümü tarafından yürütülen çalışmalarla gün yüzüne çıktı. Bu çalışmalar, İKÇÜ SBBF Türk İslam Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Smryna Antik Kenti ve Agora Tiyatrosu Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Akın Ersoy ve ekibi tarafından titizlikle yürütülmeye devam ediyor. Biz üniversite olarak, bugüne kadar elimizden geleni yaptık. Önümüzdeki süreçte de yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
Kültürel Mirasın Korunması İçin Ciddi Çalışmalar Yapıyoruz
Etkinliğin paydaşları arasında yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan ise, “Böylesi anlamlı bir etkinliğin paydaşları arasında yer almaktan Üniversitemiz ve fakültemiz adına mutluluk duyuyoruz. Fakültemiz kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması üzerine çok ciddi çalışmalar yapıyor. Çok faydalı bir etkinlik olacağına eminiz, birbirinden kıymetli konuşmacılarımız çok önemli konularla bizlerle olacak” diye konuştu.