İKÇÜ’nün Paydaşı Olduğu VIII. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK) Gerçekleşti
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültelerinin paydaşlığında düzenlenen VIII. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK) tamamlandı
2016 yılından beri düzenli olarak her yıl yapılan Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK)’nin sekizincisi bu yıl, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Turizm Fakültelerinin paydaşlığında gerçekleşti.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’in Onur Kurulunda yer aldığı, gastronomi turizminin potansiyellerinin ve geleceğinin tartışıldığı kongrenin açılış seremonisinde, İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İyem ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektör Yardımcısı ve etkinlik dönem başkanı Prof. Dr. Oğuz Türkay konuşma yaptılar. Paydaş üniversitelerin üst yöneticileri konuşmalarında, Türkiye ve dünya için gastronominin önemine dikkat çekerek, gastronomi turizminin kültürel etkileşimleri güçlendirdiğini ve yerel mutfakların dünya sahnesindeki yerini sağlamlaştırdığını vurguladılar. Bununla birlikte mutfak kültürünün, toplumların kimliğini yansıtan önemli bir unsur olduğunu ifade ederek, gastronomi alanında yapılan akademik çalışmaların bu kültürel mirası daha iyi anlamak ve geleceğe taşımak için kritik bir rol oynadığını belirttiler. Son olarak, kongreye katılan tüm araştırmacılara, akademisyenlere ve sektör temsilcilerine iyi dileklerini sunarak, gelecekteki çalışmalarında başarılar dilediler.
Kongrenin açılış konuşmalarını İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emre Güler ve ADÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Özdoğan yaptılar. Kongre eş başkanları, açılış konuşmalarında etkinliğe ulusal ve uluslararası katılımın yüksek olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Gastronomi turizminin turizm endüstrisine katkılarını vurgulayan dekanlar, bu tür etkinliklerin bilimsel iş birliğini güçlendirme açısından taşıdığı öneme dikkat çektiler ve etkinliğin gerçekleşmesinde desteklerini esirgemeyen İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet KÖSE’ye, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent KENT’e, üniversitelerin yönetimlerine ve organizasyonda emeği geçen tüm komite üyelerine teşekkürlerini sundular.
Açılış seremonisinin ardından bilimsel bildirilerin sunumlarıyla kongrenin ana programı başladı. Üç gün boyunca katılımcılar, gastronomi turizmi, yerel lezzetler, turizmde sürdürülebilirlik ve gastronominin kültürel etkileri üzerine tartışmalar yürüttü. Her oturumda alanında uzman akademisyenler bilgi ve deneyimlerini paylaşarak katılımcılara yeni bakış açıları sundu. Kongre, akademik oturumların yanı sıra gerçekleştirilen endüstri oturumlarıyla da teoriden pratiğe geniş bir bakış açısının ortaya konmasını sağladı.
Kongre oturumlarının tamamlanmasının ardından, etkinlik hakkında değerlendirmelerde bulunuldu ve kongre, Şirince ve Efes Antik Kent gezisinin gerçekleştirilmesiyle son buldu.