İKÇÜ, 4. Ulusal Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Eğitim Çalıştayına Ev Sahipliği Yaptı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı ve Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği işbirliği ile bu yıl dördüncüsü düzenlenen Ulusal Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Eğitim Çalıştayına ev sahipliği yaptı
İKÇÜ SBF Hemşirelik Bölümü Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı tarafından organize edilen çalıştay, İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı’nın onursal başkanlığında; Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Başkanı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Öğce Aktaş ile İKÇÜ SBF Hemşirelik Bölümü Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gülay Oyur Çelik’in başkanlığında Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşti.
Yapay zekanın cerrahi hastalıklar hemşireliği eğitimindeki rolünü ele almak amacıyla düzenlenen çalıştaya İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Sevtap Günay Uçurum ve Doç. Dr. Ayşe Akbıyık, Milli Eğitim Bakanlığı Başmüfettişi Uzm. Nedim Çelik, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Fadime Kaya ile çeşitli üniversitelerinin cerrahi hastalıklar hemşireliği anabilim dalında görevli akademisyenler, cerrahi hemşireler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Empatinin En Değerli Örneklerini Sizde Görüyoruz
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, programı dolayısıyla etkinliğe katılamayan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’nin katılımcılara olan selamını iletti. “Hepimizin yaptığı işin merkezinde insan var, insana verdiğimiz değer var” diyen Prof. Dr. Akbaş, cerrahi hastalıklar hemşirelerinin hem ameliyat öncesi hem sonrasında psikolojik destek sağlama noktasında gösterdikleri gayretlerin paha biçilemez olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Akbaş, “Gerçekten empatinin belki en değerli örneklerini sizin davranışlarınızda görüyoruz. Yaptığınız işin çok önemli olduğunu düşünüyor, sizlere şükranlarımı sunuyorum. 4. Ulusal Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Eğitim Çalıştayının üniversitemizde yapılıyor olması bizi gerçekten mutlu ediyor. Türkiye’nin çok farklı yerlerinden gelen siz değerli katılımcıları bir arada görmenin, sahip olduğunuz bilgi ve becerileri paylaşmanız için imkan sunmanın ve böylece ileriye umutla bakabilmenin getirdiği hazzı tarif edemem. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve siz değerli katılımcılara teşekkür ediyor, verimli bir çalıştay geçmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Teknostres’i Yenmek Gerekiyor
Eğitimin sonsuz bir deniz olduğunu belirten İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, bu denizin içerisinde eğitime önemli katkılar sağlayan teknolojinin de bulunduğunu söyledi ve teknolojinin insan hayatını kolaylaştıran önemli katkılarının yanı sıra, literatüre yeni giren ve ‘teknostres’ kavramıyla ifade edilen olguyu da beraberinde getirdiğini ifade etti. Teknostres’i yenmenin, onunla baş etmenin ve teknolojiyi en iyi şekilde kullanmanın gerekliliğine vurgu yapan Prof. Dr. Kaya hastalıkta, sağlıkta ve kaliteli yaşam için doğru ve yararlı bir şekilde kullanılan teknolojinin mutluluk indeksinde de bir artışa yol açacağını dile getirdi ve ülkemizin mutluluk indeksini geliştirmenin önemine değindi.
İnsan Dokunuşunun Önemine Vurgu
Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Başkanı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Öğce Aktaş, sağlık hizmetleri alanının teknolojik gelişmeler ve yapay zeka tabanlı uygulamalarla hızlı bir dönüşümün içerisinde bulunduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Aktaş, “Cerrahi hemşireliğinde eğitim ve uygulamaları yeniden şekillendiren bu dönüşüm, hasta bakımında kullanılan akıllı cihazlardan robotik cerrahi ekipmanlarına kadar geniş bir alanda ve yapay zeka destekli analizlerle hemşirelerin karar verme süreçlerine katkı sağlarken, aynı zamanda eğitim öğretim yöntemlerimizi de yeniden tanımlamamızı gerektiriyor. Bugün burada teknolojinin sunduğu fırsatları cerrahi hemşireliği eğitimi alanında ne kadar kullandığımızı, değişimlere nasıl uyum sağlayabileceğimizi ve mesleğimizin insan merkezli doğasını nasıl koruyabileceğimizi konuşacağız. Hem teknolojiye hakim hem de insan dokunuşunun önemini unutturmayan bir hemşirelik anlayışı geliştirmek hepimizin ortak hedefi” dedi.
Artık Birçok Alanda Akıllı Sistemler Kullanılıyor
Teknolojinin hayatın birçok alanında çok önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, “Telefonlarımızda bulunan; yaşamımızı kolaylaştıran, bazen de karmaşıklaştıran çok fazla ürünle birlikte yaşıyoruz. Bu ürünler, sağlık bakım hizmetlerinin ortamlarına da yansıdı ve artık birçok alanda akıllı sistemler kullanılabiliyor. Kullandığımız bu araçlardan bazıları klasik hasta bakımını dönüştüren sistemler haline geldi. Artık dijital araçlarla hastaları uzaktan da izleyebiliyoruz. Özellikle pandemi döneminde geliştirilen; izolasyon yöntemlerine rağmen hastaları kendi yataklarında tartan ve yataklarının altındaki çarşaflara takılmış olan akıllı uyarıcı sistemlerle onların yaşam bulgularını izleyen yeni yeni sistemlerle karşılaştık. Belki kıdemli hemşireler uyum sağlamakta zorluk çekebilir ama teknolojinin içine doğmuş olan yeni nesil, genç öğrencilerimiz bu sistemleri bizden daha hızlı ve etkin şekilde kullanmaya başlayacaklardır” şeklinde konuştu.
Teknoloji, İnsan Odaklı Bir Yaklaşımla Kullanılmalı
İKÇÜ SBF Hemşirelik Bölümü Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gülay Oyur Çelik, sağlık alanında teknolojinin hızlı geliştiğini, bu alandaki eğitimcilerin yeni gelişmelere ayak uydurup, bunları öğrencilere aktarabilmeleri için kendilerini sürekli yenilemeleri gerektiğini vurguladı. Dr. Öğr. Üyesi Çelik, “Yapay Zeka, doğru teşhis koyma ve tedavi planlarını ön plana çıkarıyor. Simülasyon teknolojileri sayesinde karmaşık cerrahi prosedürleri uygulamalı olarak öğrenebiliyor, akıllı uygulamalar vasıtasıyla hastalarımıza değerli bakım hizmetleri verebiliyoruz. Öncelikli olarak eğitimimizde sanal gerçekliğin ve arttırılmış gerçekliğin ne kadar önemli olduğunun; bunları eğitimde kullanmanın gerekliliğinin farkındayız. Ancak bu teknolojilerin sadece bir araç olduğunu, asıl önemli olanın teknolojiyi insan odaklı yaklaşımla kullanmanın gereğini de unutmamalıyız. Teknoloji, hiçbir zaman insan hayatına duyulan saygının önüne geçmemeli. Bizler, bu teknolojileri geleceğin eğitimine entegre ederken, insan dokunuşunu kaybetmeden geleceğin sağlık profesyonellerini yetiştirmeye devam etmeliyiz. Bugün burada yapacağımız tartışmaların, cerrahi hemşirelik eğitiminde teknolojinin nasıl daha etkin kullanılabileceğine dair önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.