AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’nün Harita Okuryazarlığı Saha Atölyesi Çalışmaları Devam Ediyor

İKÇÜ Kâtip Çelebi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü işbirliği ile yürütülen Harita Okuryazarlığı Saha Atölyesi kapsamında ortaokul öğrencilerine eşsiz bir deneyim sunuldu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Kâtip Çelebi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Serdar Vardar başkanlığında, SBBF Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Arş. Gör. Emre Kara ve lisansüstü öğrencileri tarafından yürütülen Harita Okuryazarlığı Saha Atölyesi, Tekel Ortaokulunda gerçekleşti. 

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nin ismini kendisinden aldığı Kâtip Çelebi’nin tanıtılmasıyla başlayan etkinlik kapsamında Kâtip Çelebi’nin haritacılık ile ilişkisi, mekânsal algı, insan-mekan ilişkisi ve harita okumak gibi konularda bilgilendirici bir sunum yapıldı. 

Ardından, mekan algılarını ve harita okuryazarlıklarını ölçmek için 8. sınıf öğrencilerinden, okullarından evlerine gidilecek bir güzergah boyunca kroki ve harita oluşturmaları istendi. Daha sonra, yaşam mekanlarının zihinlerinde daha net oluşması için öğrencilere, Tekel Ortaokulunun ve yakın çevresinin harita ve uydu görüntüleri gösterildi. Tekrar harita-kroki-çizim yapan öğrencilerin ikinci çalışmalarında, detayların ilk çizimlere göre arttığı gözlemlendi. 

Etkinlik hakkında açıklama yapan İKÇÜ Kâtip Çelebi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Serdar Vardar, “Günümüzde harita okuryazarlığı oldukça önem kazanmış ve kazanmakta olan bir beceridir. Gelecek nesillerin bu beceriyi kazanmaları hem eğitim hayatları hem de gündelik hayatlarında olumlu dönütlere sahip olacaktır. Nitekim günümüz ve geleceğin problemlerini çözmede, mekânsal düşünmenin önemi her geçen gün artmaktadır ve bu beceri ancak coğrafi bakış açısıyla kazanılabilmektedir” dedi.