İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşah Kaner Tohtak’ın Türkiye koordinatörü olarak yer aldığı “Avrupa’da Toplum Beslenmesinde Eşitliği Sağlamak İçin Gıda Sistemleri ve Politika Yaklaşımları (FOODPATH)” adlı uluslararası projenin Food-EPI TÜRKİYE programı kapsamında çevrimiçi 4 çalıştay düzenlendi
Avrupa Birliği’nin yeni dönem Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa (Horizon Europe)2020 birinci aşama 2023 yılı “ERA4Health Health Equity” çağrısı kapsamında, İrlanda College Cork Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümünün koordine ettiği FOODPATH adlı uluslararası projenin Türkiye’ye özgü “Sağlıklı Gıda Ortamı Politika İndeksi – Food-EPI TÜRKİYE” programı İKÇÜ’lü bilim insanları tarafından yürütülüyor.
36 ay süreli ve 1 milyon 580.910 EURO bütçeli uluslararası FOODPATH Projesinde, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşah Kaner Tohtak Türkiye yürütücüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Tuba Yalçın ve Dr. Öğr. Üyesi Gamze Yurtdaş Depboylu ise çalışma ekibinde yer alıyor.
Food-EPI TÜRKİYE programı kapsamında, gıda ortamları üzerinde doğrudan veya dolaylı etkisi olan politikaların kapsamlı bir analizini sunmak, Türkiye’deki politikaların ve altyapı desteğinin etkinliğini değerlendirmek, uygulamanın eksik olduğu alanları tespit etmek ve öncelikli eylem planları oluşturmak amacıyla 19-20 Mart ve 26-27 Mart tarihlerinde çevrimiçi 4 farklı çalıştay düzenlendi.
Beslenme ve Diyetetik, Ev Ekonomisi ve Halk Sağlığı bölümlerinden akademisyenlerin, gıda mühendisleri ile Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen çalıştaylarda, FOOD-EPI’nin politika ve altyapı destek alanları detaylı olarak incelenerek mevcut uygulamalar iyi uygulama örnekleri ile karşılaştırıldı ve iyileştirilmesi gereken alanlara yönelik görüş ve öneriler sunuldu.