İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ve Moğolistan Kültürel Miras Merkezi araştırmacıları, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle Moğolistan’daki Göktürk dönemine ait eserlerin restorasyonunu gerçekleştirdi.
TİKA tarafından Moğolistan Kültürel Miras Merkezi’ne tahsis edilen mobil laboratuvar aracılığıyla yürütülen çalışmalar, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı ve Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Araştırma Enstitüsü Türkiye Ofisi Müdürü Prof. Dr. Şaban Doğan ve Moğolistan Kültürel Miras Merkezi uzmanlarının liderliğinde gerçekleştirildi. Yaklaşık 4 bin kilometre yol kat eden proje ekibi Ongi Nehri Kompleksi, Öngöt Kompleksi, Altan Sandal Dağı Kompleksi, Honiçiyn Gol ve Godron Tolgoy gibi Göktürk dönemine ait anıtları inceledi.
Proje kapsamında Arhangay, Övörhangay ve Töv vilayetlerinde bulunan, tahrip olmuş ve risk altındaki Göktürk dönemi eserlerinin fotogrametrik dokümantasyonu, restitüsyonu, restorasyonu ve bakımı yapıldı. Moğolistan’da bugüne kadar keşfedilen ve Tunç Çağı’ndan itibaren Göktürk, Uygur, Kitan ve Moğol dönemlerine tarihlenen 785 taş babanın büyük bir kısmının Göktürk dönemine ait olduğu biliniyor. Mezar veya mezar komplekslerinin bir parçası olan bu taş babaların önemli bir bölümü müzelere nakledilmemiş olup doğada tahribata açık şekilde bulunuyor. Bu çerçevede, yüksek risk altında olduğu belirlenen 10 insan figürlü taşın restorasyonu için çalışma başlatıldı. Detaylı fotogrametrik dokümantasyonu yapılan eserlerin, tarihi yapıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla restorasyon ve bakım çalışmaları tamamlandı.