İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) öğrenci toplulukları, Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Atilla İlhan’ı doğumunun 100. Yılında, “Attila İlhan’ın İzmir’i” konulu bir etkinlikle andı
Haber- Asya Meyda Birlik Fotoğraf- Nurdan Ünlüoğlu
İKÇÜ SKS Bilgibilim Topluluğu, Edebiyat Topluluğu ve Müzik Topluluğu tarafından, Türk Edebiyatının önemli değerlerinden Attila İlhan’ı, doğumunun 100. Yılında anmak için düzenlenen “Attila İlhan’ın İzmir’i” konulu etkinlik Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşti.
1925 yılında İzmir’in Menemen ilçesinde dünyaya gelen, çocukluğu İzmir’de geçen ve kendisini “İzmir çocuğu” olarak nitelendiren Attila İlhan’ın, Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seçil Dumantepe ile İKÇÜ mezunlarından Hakan Duruk tarafından, şairin İzmir imgesi etrafında anlatıldığı programa Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ceren Pilevneli Çubuk ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Attila İlhan’ın, çocukluğunu ve İzmir’i kendi sesinden anlattığı kaydın dinlenmesi ile başlayan etkinlik, Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seçil Dumantepe’nin konuşması ile devam etti.
“Atilla İlhan, İzmir Körfezi’nin Muhafızı”
İzmir’de dünyaya gelen, farklı ülke ve şehirlerde yaşayan Attila İlhan’ın 1965 yılında babasının vefatı üzerine İzmir’e kesin dönüş yaptığını ve İzmir hikayesinin tekrar başladığını anlatan Doç. Dr. Seçil Dumantepe, “Attila İlhan, 8 yıl İzmir’de kaldığı sürede Demokrat İzmir Gazetesi’nin başyazarlığını ve genel yayın yönetmenliğini yürütmüştür. Bu dönemde “Yasak Sevişmek” adlı şiir kitabı ve onun Türkiye tarihinin 1909-1960 arası dönemini anlattığı roman dizisi olan “Aynanın İçindekiler” serisinden “Bıçağın Ucu” adlı romanı yayınlanmıştır” dedi. Attila İlhan’ın İzmir’le olan ilişkisine değinen Doç. Dr. Dumantepe, “Attila İlhan, her sabah Karşıyaka iskelesinde aynı bankta sabah gazetelerini okur ve ardından Basmane’de bulunan Demokrat İzmir Gazetesi’ne giderdi. Sözü edilen bank, onun adının ve eserlerinin yaşatıldığı bir heykel ile ölümsüzleştirildi. Bu anlamda ben Attila İlhan’ı “Körfezin Muhafızı” şeklinde nitelendiriyorum çünkü bu büst tam olarak Alsancak’a bakıyor. Eserleri de bu anlatımı doğrular niteliktedir” ifadelerini kullandı.
“İzmir, Kelimeleriyle Umut Saçan Şehir!”
“Attila İlhan’ın Eserlerinde İzmir” başlığında yüksek lisans tezi hazırlayan İKÇÜ mezunlarından Hakan Duruk, “Attila İlhan, çocukluk yıllarının İzmir’inden “Eski İzmir” diye bahsetmektedir. İlhan’ın anılarında “Eski İzmir” olarak görülen İzmir’in o yüzü, bir Türk kenti gibi değil, İtalyan ve Rum göçmenlerin yaşadığı Akdeniz kenti havasındadır. Sanatçıyı asıl etkileyen bir diğer unsur da, savaştan sonra nüfusunun yarısından çoğunu, ekonomik gücünün büyük kısmını yitiren İzmir’in inanılmaz bir silkinişle çağını yakalamayı başarmasıdır” dedi. Attila İlhan’ın 1965 yılına kadar yaşadıklarının İzmir’e dönüşünde en önemli etken olduğunu vurgulayan Hakan Duruk, “Attila İlhan, İzmir’e duyduğu vefa borcunu iz bırakan iki romanıyla ödemiş; uzağı yakın etmiştir. Bu romanlar “Fena Halde” ve “Hacı Hanım Vay”dır. 1960 İzmir’ine odaklanan ilk romanda “İzmir şehri yılın 300 günü güneşli, kelimeleriyle umut saçan bir kent” olarak tasvir edilir. İzmir’in işgal altında olduğu yılları anlattığı ikinci romanda ise ‘1919 Mayıs’ını hangi İzmir’li unutabilir ki?’ diyen sanatçı, kent belleğinde önemli yeri olan işgal ve kurtuluş sürecini bu zengin romanıyla gözler önüne serer” diye konuştu. İzmir’de doğan Attila İlhan’ın, çocukluk ve ilk gençlik yıllarını geçirdiği bu şehirde hayatının değişik evrelerinde tekrar bulunduğunu dile getiren Duruk, tüm bu süreçlerin şiirlerine de çeşitli yönleriyle yansıdığını; onun 12 şiir kitabının dokuzunda İzmir’e yer verdiğini anlattı.
Konuşmaların ardından etkinlik, Attila İlhan’ın şiirlerinin okunmasıyla devam etti. Şairin, “Ben Sana Mecburum”, “Yağmur Kaçağı”, “Gaziler Caddesi”, “Aysel Git Başımdan”, “Başka Yerde Olmak”, “Üçüncü Şahsın Şiiri”, “Ferahfeza”, “Bela Çiçeği” başlıklı şiirleri öğrenciler tarafından okundu.
Programın devamında İKÇÜ SKS Müzik Topluluğu, Atilla İlhan’ın bestelenen şiirlerinden üç örneği seslendirdi.
Etkinlik, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan ile Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Akkaya’nın konuşmacılara ve görevli öğrencilere teşekkür belgelerini takdim etmeleriyle sona erdi.