39,1157$% 0.05
44,2887€% 0.21
4.148,18%0,37
3.297,39%0,31
9.189,93%0,13
İzmir’in iki yakasını buluşturan İKÇÜ Film Festivali, “FİDAN” Filminin Yapımcısı Görkem Yeltan’ı ağırladı
Haber- Berfin Topçu, Osman Berat Doğan
Fotoğraf- Simay Baran, Deniz Giriş, Dilara Ersekmen
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) tarafından bu yıl ilki düzenlenen ve “İzmir’in iki yakasını buluşturan festival” şeklinde nitelenen İKÇÜ Film Festivali’nde, yönetmenliğini Ayçıl Yeltan’ın üstlendiği “FİDAN” filminin gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından Medya ve İletişim Bölümü Arş. Gör. Hüseyin Enes Balcı, filmin yapımcısı Görkem Yeltan’la bir söyleşi gerçekleştirdi. İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda yapılan söyleşi sinemaseverler tarafından ilgiyle takip edildi.
Söyleşide, ilham verici ve samimi açıklamalarda bulunan Görkem Yeltan, sinema yolculuğunu ve üretim süreçlerini anlattı. Türkiye’de sanatsal üretimin zorluklarına rağmen, tutku ve azimle yola çıkan herkesin başarılı olabileceğini vurgulayan Yeltan, “Herkes bilinen ya da istenen şeyi üretmek zorunda değil. O yüzden bu yolculuk bizim için çok önemli. Her şey tozpembe değil elbette ama hiçbir şey yapamıyoruz da diyemeyiz. Herkes bir şey yapabiliyor Türkiye’de, yeter ki istesin” sözleriyle genç sinemacılara umut verdi.
Küçük bir kasabada doğduğunu ve kendi arzularının peşinden giderek üretmenin mutluluğunu yaşadığını aktaran Yeltan, sanatı romantikleştirmeden ama onun dönüştürücü gücüne inanarak üretmeye devam ettiklerini dile getirdi. Sinemayı sadece diyaloglar üzerinden değil, görsel anlatım gücüyle de değerlendirdiklerini ifade eden Yeltan, ana karakterin yalnızca bir kez konuştuğu filmde, olayların izleyiciye görüntülerle aktarılmasını tercih ettiklerini; “Fidan” filminin çok az diyalogla çekilmesinin bilinçli bir tercih olduğunu belirtti.
Filmin umutlu bir sonla bitmesinin de bir tercih olduğunu dile getiren Yeltan, “Bunun zor olduğu veya gerçekçiliğe zarar vereceği düşünülebilir ama biz bu riski göze aldık. Umutsuz da bitebilirdi ama biz umudu seçtik” dedi.
Söyleşi boyunca sanatın, bireyin içinden gelen bir ihtiyaç ve bir direnme biçimi olduğunu dile getiren Yeltan, “Biz üretenler, üretmek isteyenler, sanata inananlar; sanatın her şeyin ötesinde bir mutluluk kaynağı olduğunu keşfedebilen şanslı insanlarız” sözleriyle sanatın yaşamsal yönüne dikkat çekti.
Etkinlik sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Yeltan, sinemaya ilgi duyan gençlere seslenerek, azim ve tutkuyla yola çıkmalarını tavsiye ederek, üretim sürecinin zorluklarına rağmen ortaya çıkan her işin anlamlı ve değerli olduğunu vurguladı.
Söyleşi, katılımcılara sanatsal açıdan güçlü bir deneyim sundu.
İKÇÜ Film Festivali “Güzel Adam Süreyya” Belgesel Film Gösterimi ve Söyleşisine Ev Sahipliği Yaptı