EğitimEn GüncelİKÇUSağlık

İKÇÜ’lü Tıpçılar Beyaz Önlüklerini Giydi

Muhabir: Aleyna Arslanbaş

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi tarafından 2022-2023 Akademik Yılı “Beyaz Önlük Giyme Töreni” gerçekleştirildi

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleşen “Beyaz Önlük Giyme” törenine İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Esad Topal, Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Mustafa Agah Tekindal ve Dr. Öğretim Üyesi Serkan Bilgin, Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci ile öğrenci yakını katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Esad Topal, İKÇÜ Tıp Fakültesi’nin 2011 yılında eğitime başladığını ve geçen yıl üçüncü mezunlarını verdiğini hatırlatarak, tıp öğrencilerinin 3. sınıftan itibaren İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Sağlık Bakanlığı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde klinik ve uygulamalı eğitimlerine devam ettiklerini söyledi. Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bu iki hastanenin 1000 yataktan fazla kapasitesiyle hem İzmir’in hem de Türkiye’nin en büyük hastaneleri arasında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fatih Esad Topal, “Referans hastane olarak geçen hastanelerimiz sadece İzmir’deki değil, Ege Bölgesindeki hastalara da en üst düzeyde ve kalitede hizmet veriyor. Böylece öğrencilerimiz teorik ve uygulamalı klinik eğitimlerini yeterli ve nitelikli bir şekilde alıyorlar. Bunun en güzel ifadesi olarak fakültemiz Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile ortak kullanım protokolü ile eğitim veren Tıp Fakültesi hastaneleri içerisinde Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD) tarafından akredite edilen ilk tıp fakültesi olmanın kıvancını yaşıyor.” dedi.

Beyaz Önlük Hastaların ve Yakınlarının Duasını Temsil Ediyor

Öğrencilerine: “İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin genç doktorları, sevgili meslektaşlarımız” şeklinde hitap eden İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Esad Topal, iyi bir hekim olmanın yolunun, iyi bir insan olmaktan geçtiğini söyledi. “İyi hekim kavramının anahtarı evrensel doğrular, kanıta dayalı tıp ve hekimin ehliyetidir” diyen Prof. Dr. Fatih Esad Topal, beyaz önlüğün saflığı, güveni, onuru, sorumluluğu, vebali, tecrübeyi, bilgeliği, hastaların ve hasta yakınlarının duasını temsil ettiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Fatih Esad Topal beyaz önlüğün önemini vurgularken öğrencilerine: “Bu önlüğü şerefinizle taşıyın. Üzerine hangi koşulda olursa olsun leke düşürmeyin. Bilimden, akıldan, evrensel insani değerlerden asla vazgeçmeyin. Her zaman ve her koşulda doğruyu savunun. Her şeyi sorun, sorgulayın, araştırın ve öğrenin. Her başarının altında büyük bir emek, çaba ve alın terinin olduğunu sakın unutmayın.” şeklinde uyarılarda bulundu. Öğrenci velilerinin neler hissettiklerini de çok iyi anladığını ifade eden Prof. Dr. Fatih Esad Topal, “Henüz yedi yaşında ilkokula başlarken iyi bir meslek sahibi olarak topluma, vatanına ve tüm insanlığa yararlı bir birey olmaları için bütün imkanlarınızı seferber ettiğiniz çocuklarınız sizlerin bu emeklerini boşa çıkarmadılar ve bugün aramıza katılmak için ilk adımlarını atıyorlar. Onlardan bazıları ilkokula başlarken ‘anne beni bırakma’ diye gözyaşı döküyordu, bugün sizler onlar için sevinç gözyaşları döküyorsunuz. Bizler de onların siz ebeveynlerine, ailelerine, topluma ve insanlığa yararlı, en üst düzeyde donanımlı meslektaşlarımız olmalarını istiyoruz. Bugünden itibaren onlar hem sizin hem de bizlerin çocukları oluyorlar.” şeklinde konuştu.