AkademiEn GüncelİKÇUTeknoloji

İKÇÜ’de Kütüphane Veritabanlarının Kullanımı ve Uygulaması Paneli

Muhabir: Emel Akovalı

Fotoğraf: Cem Yasakçı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi “Kütüphane Veritabanlarının Kullanımı ve Uygulaması” konulu panel düzenledi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşen, İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Büşra Emir tarafından organize edilen, Moderatörlüğünü İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Tözün ve Doç. Dr. Mustafa Agah Tekindal’ın yaptığı, konuşmacı olarak İKÇÜ Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı Bilgisayar İşletmeni Dr. Ferhat Kaptan, kütüphane personelleri Fikriye Canik ve Şahinde Özgülük ile Gemini Bilgi Teknolojileri Eğitim Müdürü Bülent Karacan’ın yer aldığı panele akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Agah Tekindal, sözlerine “Kütüphane Veritabanlarının Kullanımı ve Uygulaması” adlı panelin Tıp Fakültesi öğrencilerinin makale yazma süreçlerinde konu araştırma tecrübesi ve bilgiye ulaşma pratiği kazanmaları amacıyla düzenlendiğini söyleyerek başladı. Doç. Dr. Tekindal, “Dijital kütüphane veri tabanları hakkında bilgi edinerek, enformasyona kolaylıkla erişim sağlayabilmenizi ve bir bilimsel araştırmanın en temel aşaması olan literatür taramada yaşanılan zorlukları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” dedi.

Panele “UpToDate Veri Tabanı Eğitimi” başlıklı konuşmasıyla çevrimiçi olarak katılan Gemini Bilgi Teknolojileri Eğitim Müdürü Bülent Karacan, UpToDate hakkında bilgiler verdi. Dünyada ve Türkiye’de sürekli güncellenen UpToDate’in, kanıta dayalı bilgilerle donatılmış ve arayüz kullanımı kolay bir veritabanı olduğunu söyleyen Karacan, bu veritabanının doktorlar tarafından hastalık teşhisinde bulunulmasına, tedavi planı hazırlanmasına ve klinik bilgilerin hızlı ve etkin bir şekilde paylaşılmasına olanak verecek şekilde tasarlandığını söyledi. İKÇÜ Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı Personeli Şahinde Özgülük ise İKÇÜ Kütüphanesi’nin kullanımı ve olanakları hakkında bilgi verdi. Kütüphaneci Özgülük, kütüphanenin basılı kaynaklarına ulaşma, kütüphane kataloğunda bulunan kaynaklara erişme, kaynak tarama, kitap ayırtma ve ekip çalışmaları için kullanılan grup odaları hakkında ayrıntılı açıklamalar yaptı.

İKÇÜ Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı Personeli Fikriye Canik “Vetis VE AXSIS (Açık Erişim Bilgi Sistemi)” hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında, kütüphaneye dışardan erişim konusunu ele aldı. Vetis’in üniversite ve araştırma merkezlerinde kullanılan ulusal veya uluslararası elektronik veritabanlarına kampüs dışından hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde ulaşılabilmesini sağlayan bir araç olduğunu anlatan Canik, AXSIS’ın ise tüm dünyanın ulaşabileceği bir veritabanı olduğu bilgisini verdi.  İKÇÜ Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı Bilgisayar İşletmeni Dr. Ferhat Kaplan ise “Veritabanları” başlıklı konuşmasında, veri tabanları hakkında genel bilgiler verdi. Herkesin kendi ihtiyacına göre çeşitli veritabanlarından yararlanabileceğini vurgulayan Kaplan, TUBİTAK’ın sunduğu veritabanlarında dünyanın en önemli yayıncılarının belgelenmiş, hakemli yayınlarının bulunduğunu bildirdi.

Panel, İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Agah Tekindal tarafından panelistlere katılım belgesi takdim edilmesiyle son buldu.