En GüncelFemaleİKÇUSosyal

İKÇÜ’de Kadına Şiddet ve Şiddetin Fark Edilmesi Söyleşisi

Muhabir: Emel Akovalı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Genç Kızılay Topluluğu “Kadına Şiddet ve Şiddetin Fark Edilmesi” konulu bir söyleşi düzenledi

Uzman Psikolojik Danışman Tuğba Güreli’nin konuşmacı olduğu söyleşiye çok sayıda İKÇÜ’lü öğrenci katıldı. Şiddet türleri ve şiddetin fark edilmesi hakkında bilgilendirici bir konuşma yapan Güreli, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin kadına şiddetle ilgili yaklaşımından söz etti. İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin, insan haklarına kadın-erkek eşitliği açısından yaklaşmadığı görüşünü ileri süren Güreli; Bildiri’nin kadınların özel alanda, aile içinde ya da iş yerinde yaşadığı birçok insan hakkı ihlalini de yok saydığını ifade etti. Şiddet türlerine de değinen Güreli, Mansplaning, Gaslighting, Ghosting, Bullying, Lovebombing, Mobing, istismar, zorbalık gibi psikolojik baskılama yöntemlerini açıklayarak konuşmasına devam etti. Güreli, aşırı baskı, kıskançlık, kontrol, yalnızlaştırma, eleştiri, sabote etme, suçlama, öfke gibi davranışların göz ardı edilmemesi gerektiğini ve önemsenmeyen bu gibi davranışların çoğu zaman fiziksel şiddete evrilebildiğini söyledi.