AkademiEğitimEn GüncelGenelİKÇU

İngilizce Hukuk Fakültesi İlk Öğrencilerine Kapılarını Açıyor

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında kapılarını ilk öğrencilerine açacak olan İKÇÜ Hukuk Fakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Kerem Batır: “Küreselleşme ve uluslararasılaşma çağında ülkemizin İngilizce eğitim veren 4’üncü, Ege Bölgesi’nin ilk hukuk fakültesi olarak eğitim hayatına başlayacağız” dedi

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında lisans düzeyinde ilk öğrencilerini alacak olan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Hukuk Fakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Kerem Batır, Türkiye’deki hukuk eğitiminin nitelikleri, küreselleşen ve uluslararasılaşmanın önem kazandığı yeni dünyada hukukun değişen yeri, hukuk alanında ortaya çıkan yeni imkanlar ve bu konularda yenilikçi yaklaşımlar sunmayı hedefleyen İKÇÜ Hukuk Fakültesi’nin ayrıcalıkları hakkında açıklamalar yaptı. 

Ege Bölgesi’nin Yabancı Dilde Eğitim Veren İlk Hukuk Fakültesi Olacağız

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında lisans düzeyinde ilk öğrencilerini alacak olan İKÇÜ Hukuk Fakültesi’nin yüzde otuz İngilizce eğitim veren Türkiye’de 4’üncü, Ege Bölgesi’nde ise ilk devlet üniversitesi hukuk fakültesi olacağını dile getiren Dekan Prof. Dr. Kerem Batır, “Öğrencilerimizin hem anadillerinde hem de İngilizce ile kendilerini ifade edebilmeleri ve meslekte yeterli olabilmeleri için nitelikli ve çağın beklentilerine cevap veren bir hukuk eğitimi vereceğiz. Küresel vizyona sahip, teknolojik gelişmelere açık, çağın gerekliliklerini takip edebilir bir eğitim almak istiyorlarsa gençlerimizi fakültemize bekliyoruz” dedi. İlk yıl kendilerine 60 kişilik bir kontenjan ayrıldığını belirten Prof. Dr. Batır, hedeflerine uluslararasılaşmayı koyan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde uluslararası hukuktan ve diğer ülkelerin yargı sistemlerinden haberdar olan, sorun oluşmadan çözmeye odaklı bir hukukçu profili yetiştireceklerini ifade etti.

Genç ve Dinamik Bir Akademik Kadroya Sahibiz

Yeni kurulan bir fakülte olarak genç ve dinamik bir akademik kadroya sahip olduklarını kaydeden Prof. Dr. Batır, “Şu an için kadromuzda 3 profesörümüz 1 doçentimiz 6 doktor öğretim üyemiz ve 12 araştırma görevlimiz var. Hocalarımızın 18’inin İngilizce ders verme yeterliliği bulunuyor. ABD’de ve Fransa’da yüksek lisans ve doktora yapan, Almanya’da eğitim alan akademisyenlerden oluşan bir kadroya sahibiz. Aynı zamanda pek ender rastlanır, İspanyolca hukuk dersi de verebiliriz. Şu an için İngilizce ve Türkçe temel eğitimin yanında seçmeli ders olarak Hukuk Almancası, Hukuk İngilizcesi, Hukuk Fransızcası hatta Hukuk İspanyolcası bile verebilme imkânımız var. Bu imkanlar, öğrencilerimizden gelecek talepler doğrultusunda tabii ki zenginleşecektir. Her yıl kadromuza yapacağımız yeni takviyelerle çok daha geniş bir ekibe sahip olacağız. Yeni kurulan bir fakülte olmamıza rağmen kadromuz şu anda bile pek çok köklü fakültenin üstündedir” şeklinde konuştu.

Çağın Gerektirdiği Donanıma Sahip Hukukçular Yetiştireceğiz

Küreselleşmenin ve uluslararasılaşmanın önem kazanmasıyla birlikte hukukun ve hukuk yapış biçiminin değiştiğini vurgulayan Prof. Dr. Batır, hukuk eğitiminin de buna bağlı olarak çağın gerektirdiği biçimde değişmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’deki hukuk eğitimini de değerlendiren Prof. Dr. Batır, “Türkiye’de hukuk, kamu hukuku ve özel hukuk şeklinde ikiye ayrılıyor. Ülkemizdeki hukuk fakülteleri de bu klasik anlayışla bir eğitim müfredatı uyguluyorlar. Fakat küreselleşen dünyada hukukçuların artık kendi iç hukuklarını bilmeleri yetmiyor, dünyayı takip edip uluslararası anlamda geçerli kuralları ve normları da bilmeleri gerekiyor. Bizim ilk hedefimiz çağı doğru okuyan ve çağın gerektirdiği donanıma sahip hukukçular yetiştirmek. Bu çerçevede, Erasmus anlaşmaları ile öğrencilerin eğitimlerinin bir dönemini yurtdışında geçirmelerini sağlayacak çalışmalar da yapıyoruz” diye konuştu. 

Ezberci Değil, Analitik Bir Eğitim Vereceğiz

Çağı doğru okumanın üzerinde duran Prof. Dr. Batır, İKÇÜ Hukuk Fakültesi’nin disiplinlerarası bir yaklaşımla geleceğin hukukçularını yetiştireceğini söyledi. Yapay zekâ tabanlı uygulamaların kısa vadede hayatın her alanına girmesinin en fazla hukuk alanını etkileyeceğine dair araştırmaların yayımlandığını aktaran Prof. Dr. Batır, yeni dünyada hukukçuların görevinin bilgiyi ezberlemek değil, analiz etmek olacağının altını çizdi. “Hukukçu biraz da veri analizi yapan kişi haline dönüşecek. Çünkü ona her türlü bilgi gelecek. Bunların doğruluğunu, nerede neyi kullanması gerektiğini analiz edecek. Onun için bizim eğitimimiz analitik bir eğitim olacak” diyen Prof. Dr. Batır, öğrencilere analitik düşünme becerisini kazandırmak için de sektör temsilcileri ile öğrencileri buluşturacak etkinlikler, yan dalda eğitim ve paket programlarla belli alanlarda uzmanlık kazanma olanakları ve disiplinlerarası bir müfredat imkanları sunacaklarını bildirdi.

Deniz Ticaret Hukuku Alanındaki Açığı Kapatacağız

Türkiye’nin son dönemlerdeki uluslararasılaşma politikaları ile kendini dünya üzerinde farklı bir şekilde konumlandırması sebebiyle yeni imkanlar ve kabiliyetlerin ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Batır, ülkemizin Batıya açılan penceresi, tarih boyunca bir ihracat, ticaret ve turizm merkezi olan İzmir’de, ülke politikalarıyla paralel olarak deniz hukuku ve deniz ticaret hukuku konularını önceleyen bir eğitim anlayışını yerleştirmeyi planladıklarını aktardı. Prof. Dr. Batır, “İzmir’de ihracatçılarımıza yönelik, uluslararası hukuka hâkim bir yaklaşımla hizmet veren büro sayısı çok az sayıda ve bu konuda büyük bir açığımız var. İhracatçımız uluslararası alanda ticaret yapmak istiyor ama kendisini koruyacak sözleşmelerden mahrum, çünkü hukuk hizmeti aldığı avukatların böyle bir becerisi yok. Biz İKÇÜ Hukuk Fakültesi olarak bu açığı kapatmak ve ülkemizin politikalarını hukuki yaklaşımlarla destekleyecek bir bakış açısını yerleşik kılmak istiyoruz” diye konuştu.