AkademiEğitimEn GüncelİKÇU

İKÇÜ TÖMER’de Mezuniyet Heyecanı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER)’nde öğrenim gören öğrenciler mezuniyet heyecanı yaşadı

İKÇÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER)’nde 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı mezuniyet heyecanı yaşandı. İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen mezuniyet törenine İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, TÖMER Müdürü Doç. Dr. Ali Osman Abdurrezzak, Müdür Yardımcıları Öğr. Gör. Yasemin Kocabaş ve Öğr. Gör. Nuşin Sunar, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci ve öğrenci yakını katıldı. 

Sizler Bizim Uluslararası Elçilerimiz Olacaksınız

Mezun öğrencileri tebrik ederek konuşmasına başlayan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Türkçe öğrenimini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencileri İKÇÜ’nün lisans programlarında da görmek istediklerini dile getirdi. Kendisinin de lisans sonrası eğitimini uluslararası öğrenci olarak yurt dışında tamamladığını anlatan Prof. Dr. Akbaş, “Sizleri bu açıdan daha iyi anlıyor olabilirim. Uluslararası öğrenci olmak hakikaten zorlu bir süreç ama Türkiye’de olmak birçoğunuz için memleketinizdeymiş gibi hissettiriyor olmalı” dedi. Uluslararası öğrencileri misafir olarak gördüklerini söyleyen Prof. Dr. Akbaş, misafir olmanın Türk kültüründe çok önemli bir değer olduğuna dikkat çekerek konuşmasına devam etti.  Öğrencilerin zorlu bir süreçten geçerek Türkçe öğrendiğine değinen ve yükseköğretimde tüm dünyada yükselen bir trend olan uluslararasılaşmanın İKÇÜ’nün de en önemli hedeflerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akbaş, “Lisans ve lisansüstü eğitimlerinize üniversitemizde veya başka bir yerde devam edeceksiniz. Türkçeyi öğrendiğiniz kurum olan İKÇÜ hatıralarınızda hep yer alacak ve sizler bizim uluslararası elçilerimiz olacaksınız” dedi. 

İKÇÜ TÖMER’in Türkçeyi Layıkıyla Öğretmek Gibi Bir Görevi Var

Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER)’nin İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nün uluslararasılaşma politikaları gereğince 2013 yılında kurulduğunu, akademik kadro, program çalışması gibi gerekli alt yapının kısa zamanda tamamlanmasıyla 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında öğrenci kabulüne başladığını hatırlatan İKÇÜ TÖMER Müdürü Doç. Dr. Ali Osman Abdurezzak, dünyanın dört bir yanından ülkemize gelerek dilimizi öğrenmek isteyen uluslararası öğrencilere Türkçeyi layıkıyla öğretmek gibi bir görevlerinin bulunduğunu ve Türkiye’nin tarihi, kültürel zenginlikleriyle doğru tanıtılmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti. 2023 vizyonu ile hızlı bir büyüme kaydeden Türkiye’nin bölgesel bir güç olmanın da ötesine geçerek küresel bir konum kazanmasının Türkçeye olan ilgiyi de arttırdığını ifade eden Doç. Dr. Abdurezzak, yalnızca lisans düzeyinde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilere değil, başta ticaret olmak üzere çeşitli sebeplerle Türkiye ile ilgili projeler içerisinde yer alan ve Türkçe öğrenme ihtiyacı hisseden yabancılara da dil eğitimi verdiklerini aktardı. 

Hocalarımız Gurbette Bize Ev Sahipliği Yaptılar

“Hayallerimizi gerçekleştirebilmek için Türkiye’de eğitim hayatımızı sürdürmenin ilk adımı olan ve 8 ay önce başladığımız Türkçe eğitim kursumuz bugün sona eriyor. Farklı ülkelerden, farklı kültürlerden gelen arkadaşlarımızla birlikte hayatımız boyunca hatırlayacağımız harika bir yıl geçirdik” diyerek sözlerine başlayan öğrenci temsilcisi Hagar İslam, İKÇÜ TÖMER’deki hocaları ile olan ilişkilerinin yalnızca hoca-öğrenci ilişkisini içermediğini, onların gurbette kendilerine ev sahipliği yaptıklarını ifade etti. Türkçeyi ve Türk kültürünü eğlenerek öğrendiklerini söyleyen Hagar İslam, bir dili öğrenmek için o dile ait kültürü de öğrenmek gerektiğini dile getirerek: “Türkçe şarkılar, türküler dinledik; filmler seyrettik, gezilere gittik ve bu etkinlikler Türk kültürü hakkında bilgi edinmemize büyük katkı sağladı” dedi. 

İKÇÜ TÖMER mezuniyet programı, açılış konuşmalarının ardından fotoğraf ve video gösterimi ile devam etti. Mezunların dans gösterisi, Sakarya Türküsü şiirini okumaları ve şarkı dinletisinden sonra toplu olarak TÖMER Marşını söylemelerinin ardından mezuniyet ve teşekkür belgelerinin takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile birlikte program sona erdi.