AkademiEğitimEn GüncelİKÇU

İzmir’deki Uluslarası Öğrenciler Mezuniyet Heyecanını İKÇÜ’de Yaşadı

Fotoğraf: Görkem Batuhan Özçınar

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği İzmir’deki üniversitelerde öğrenim gören uluslararası öğrenciler için mezuniyet programı düzenledi

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) uluslararası öğrencileri başta olmak üzere İzmir’deki üniversitelerin uluslararası mezun öğrencilerine yönelik düzenlenen, İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşen mezuniyet programına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, İKÇÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve İzmir Uluslararası Misafir Öğrenciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çevik, İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Kayacan, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu temsilcisi Fatih Evran ile çok sayıda mezun uluslararası öğrenci ve yakınları katıldı. Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti. 

Sizler Bizim İçin Tanrı Misafiri ve Birer Emanetsiniz

İzmir’deki üniversitelerin uluslararası öğrencilerine yönelik düzenlenen mezuniyet töreninin İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ev sahipliğinde gerçekleşmesinden duyduğu mutluluğu paylaşan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, öğrencilerin kendileri için büyük değer taşıdığını ifade etti. Türk kültüründe misafirin çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akbaş: “Biz, sizlere misafir öğrenci demeyi tercih ediyoruz. Çünkü sizler gerçekten bizim misafirlerimizsiniz ve mutlaka öğrenmişsinizdir misafir, Anadolu kültürü içerisinde çok önemli bir yere sahip, hatta ‘tanrı misafiri’ diye bir deyiş var bizde. Dolayısıyla sizler bizim için tanrı misafiri ve birer emanetsiniz. Ülkemize gelip, en iyi şekilde eğitim öğretim gördünüz. Memleketlerinize döndüğünüzde ise burada edindiğiniz bilgi, tecrübe ve becerileri kendi insanınızın faydasına sunmanız bizi öncelikle çok mutlu edecek. Hele bir de İzmir Katip Çelebi Üniversitesi adını oralarda duyarsak sizlerden, Türkiye’yi güzel ifadelerle andığınızı işitirsek, elçilerimiz olarak ayrıca bize katkı sunmuş olursunuz. Böyle olacağına da inancım tam. Bu duygular ve düşünceler beni mutlu ediyor” diye konuştu. 

“Biz Bir Milletiz” İfadesi Bizim Mottomuz

Konuşmasına mezun öğrencileri tebrik ederek başlayan İKÇÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve İzmir Uluslararası Misafir Öğrenciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çevik: “Mezuniyet, en az 4-5 sene süren bir emeğin, çabanın, gayretin sonucunda ulaşılan bir nokta. Bugün birçok arkadaşımız işte bu başarılı süreci tamamlayarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nden, Ege Üniversitesi’nden, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden mezun oldular. Bundan sonraki süreçte eğitiminize belki ülkemizde devam edeceksiniz, belki de ülkenize dönecek veya yaşamınıza başka bir ülkede devam edeceksiniz. Ailenize, kendi ülkenize ve bütün dünyaya hayırlı insanlar olmaya devam etmenizi ümit ediyorum” ifadelerini kullandı. Üniversite dönemlerinin insan hayatının en tatlı, en keyifli ve en unutulmaz yılları olduğunu belirten ve öğrencilerinin bu süreci İzmir’de kendileri ile geçirmelerinden dolayı memnuniyetini paylaşan Prof. Dr. Çevik: “Bizim Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu olarak bir mottomuz var: ‘Biz bir milletiz’ diyoruz ve dünyanın bütün coğrafyalarından gelen insanları kardeşlerimiz olarak görüyor, barış ve adaletin tesis edilmesi için elimizden gayreti gösteriyoruz” dedi. 

Türkiye’de Gördüğünüz Ev Sahipliğini Ülkelerinize Taşımalısınız

İKÇÜ’deki mezuniyet programını düzenleyen İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği’nin de bağlı olduğu Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu’nun 2004 yılında ‘biz bir milletiz’ şiarıyla yola çıktığını hatırlatan federasyon temsilcisi Fatih Evran, yıllar içinde yüzlerce öğrencinin mezuniyetine tanıklık ettiklerini aktardı. Öğrencilere hitap eden Evran: “Sizlerden tek ricamız, tek bir isteğimiz, gerçekleşmesini beklediğimiz tek bir arzumuz var: O da burada, Türkiye’de gördüğünüz ev sahipliğini kendi ülkelerinize taşımanız ve oralarda insanlığa faydalı işler yapmanızdır. Umarım bizi unutmazsınız. Biz, Türkiye’yi tercih ettiğiniz için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Rabbim mezuniyetlerinizi hayırlı, mübarek eylesin” ifadelerini kullandı. 

Program, açılış konuşmalarının ardından eğitim hayatlarını ve Türkiye’ye dair izlenimlerini anlatan mezun öğrencilerin konuşmalarıyla devam etti. 

Türkiye Her Zaman Kalbimin Yarısında Kalacak

Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde doktora yapan Kırgızistanlı Azamat Arpachiev, dilini hiç bilmedikleri bir ülkede eğitim gören yeni mezun öğrencileri tebrik ederek, Türkiye’de öğrenim görmelerinden dolayı şanslı olduklarını söyledi. Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Afganistanlı Zahira Sadiqyar, 18 yaşında hiçbir şey bilmeden geldiği Türkiye’de, Türk insanının kendisine çok yardımcı olduğunu anlatarak yeni bir dil öğrenmenin ve kazandıklarının kendisi için çok değerli olduğunu vurguladı. “Türkiye her zaman kalbimin yarısında kalacak” diyen Sadiqyar, nerede olursa olsun Türkiye’yi ve Türk insanlarını hatırlayacağını dile getirdi. Pakistanlı Sabahat Şabi Türkiye’de okumanın ve Türk kültürünü tanımanın kendisine çok şeyler kazandırdığını ve Türkiye’yi evi gibi hissettiğini söyledi. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nden mezun olan Mariama Doley ise Türkiye’de kazandığı en önemli şeyin vazgeçmemek olduğunu anlatarak hiç bilmediği bir yerde yeni bir dil öğrenmenin zorluklarına değindi. Türk insanının misafirperverliğine hayran kaldığını da vurgulayan Doley, Türkiye’de yaşadığı güzel günler için üzerlerinde emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Müzik dinletisi ile devam eden mezuniyet programı, mezuniyet belgelerinin takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından YTB Uluslararası Öğrenci Akademisi sergisinin açılışı ile sona erdi.