İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde Görkemli Mezuniyet
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde öğrenim gören 255 öğrenci kep attı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nin Mekatronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği bölümlerinden mezun olan 255 öğrenci kep atma heyecanını yaşadı. Kapalı Spor Salonunda düzenlenen mezuniyet törenine İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar, Dekanlar, Dekan Yardımcıları, Bölüm Başkanları, akademik ve idari personel, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile öğrenci aileleri katıldı. Sanat ve Tasarım Fakültesinden Öğr. Gör. Mücahit Yalçın Öztüfekçi’nin yönetimindeki, fakülte öğrencilerinden oluşan müzik grubu “E) Hiçbiri”nin mini konseri ile başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti.
İKÇÜ’yü Temsil Ettiğinizi Unutmayın
6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve ülkemizi derinden yaralayan depremlerden duyduğu üzüntüyü paylaşarak sözlerine başlayan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, başta İKÇÜ öğrencileri olmak üzere depremde hayatını kaybeden tüm insanlara Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diledi. 21. Yüzyılın mühendisler yüzyılı olacağına dair yaygın kanaati ve realiteyi hatırlatan Prof. Dr. Bulduklu, Türkiye’nin teknoloji üretmeye devam etmesi ve bu alanda sürdürülebilirlik sağlayarak teknoloji üretmeyi bir davranış modeline dönüştürmesi gerektiğinin altını çizdi. Diğer taraftan da ülkedeki yetişmiş insan gücünün dijital teknolojilerin bu kadar hızlı yaygınlaşmasının ortaya çıkaracağı sorunları önceden kestirmek ve çözmek zorunda olduğunu belirten Prof. Dr. Bulduklu: “Bizler İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi olarak aslında bu sorunları çözen bir nesil yetiştirmek üzere çaba gösteriyoruz ve bu konuda da mesafe aldığımızı görüyoruz. Burada, daha öğrenciyken alanlarında ciddi başarılara imza atan öğrencilerimiz de var. Ben üniversitemiz adına her birine ayrıca teşekkür ediyorum. Türkiye’de ve uluslararası arenada düzenlenen pek çok yarışmaya, pek çok etkinliğe üniversitemizi temsilen katıldınız. Katılmaya da devam ediyorsunuz. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’ni mezun olduktan sonra da temsil edeceğinizi unutmayın” dedi. “Mezun olmak dosyayı kapatmak demek ama tamamen rafa kaldırmak anlamına da gelmiyor” diyen Prof. Dr. Bulduklu, mezun öğrencilerin üniversitenin ‘Mezun İletişim Sistemi’ni kullanarak İKÇÜ ile iletişimde kalmalarını istedi. Genç mühendislere bundan sonraki hayatlarında başarılar dileyen Prof. Dr. Bulduklu ‘yolunuz açık olsun’ diyerek konuşmasını noktaladı.
255 Genç Mühendisi Ülkemize ve İnsanlığa Hediye Ediyoruz
İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nin 8 bölümünden 255 genç mühendisi ülkemize ve insanlığa hediye etmesinden duyduğu mutluluğu paylaşan Dekan Prof. Dr. Gökçen Bombar, zorlu bir eğitim sürecinden geçerek mezun olmaya hak kazanan öğrencileri tebrik etti. 2012 yılında öğrenci almaya başlayan İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bombar, 9 bölümde %100 İngilizce olarak lisans eğitimi verdiklerinin altını çizdi. Alanlarında yetkin 21 Profesör, 22 Doçent, 52 Doktor Öğretim Üyesi, 14 Öğretim Görevlisi, 41 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 150 Akademik Personel ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine devam ettiklerini aktaran Prof. Dr. Bombar: “Bu yıl itibari ile 153’ü uluslararası öğrenci olmak üzere öğrenci sayımız 3008’e ulaşmıştır. İlk mezunlarını 2016 yılında vermeye başlayan Fakültemizde bugüne kadar 1407 mezun verdik. Fakültemizde Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Programları için akreditasyon değerlendirme ziyareti gerçekleşmiştir. Biyomedikal Mühendisliği, Harita Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Programlarının akredite edilmesi için 2024 Ocak ayında başvurumuzu yapmayı planlamaktayız. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunlarını verdikten sonra Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümleri için de akreditasyon çalışmalarımızı tamamlayarak, standartlarımızı daha da yükseklere taşıyacağız” şeklinde konuştu.
Ülkemizin Büyük İdeallerini Kuşanmış Mezunlarımızı Uğurluyoruz
Mühendisliğin bilim ve teknolojiyi kullanarak insanlık yararına çözümler üreten bir meslek olduğunu söyleyen ve ülkelerin gelişmişlik seviyesi ile mühendislerinin kalitesinin doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bombar, yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli üretimin ancak iyi yetişmiş mühendisler sayesinde gerçekleşebileceğini belirtti. “Sevgili mezunlarımız sizleri hayata; bilimi, ahlakı, meslek sevgisini, memleket sevdasını, ülkemizin büyük ideallerini kuşanmış olarak uğurluyoruz” diyerek mezun öğrencilere seslenen Prof. Dr. Bombar, öğrencilerinin İKÇÜ’de aldıkları nitelikli eğitim ile Türkiye’nin birçok alandaki büyük projelerinin ve hedeflerinin gerçekleşmesine önemli katkılar sağlayacaklarına inandığını dile getirdi. Prof. Dr. Bombar: “Günümüzde, dünyada en çok gündemde olan konular Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik. Ülkemizde KOSGEB ve TÜBİTAK gibi kurumlar girişimciler için önemli destekler sağlıyor. Bu destekleri de kullanarak yakın zamanda sizlerden de girişimler beklemekteyiz” dedi. Öğrenci ailelerini tebrik eden ve ailelerin haklı gururunu paylaştığını ifade ederek konuşmasına devam eden Prof. Dr. Bombar, mezunları meslek hayatlarına en iyi şekilde hazırlayarak hayata uğurlayan fakülte öğretim elemanlarına ve kendilerinden desteklerini esirgemeyen başta İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse olmak üzere üniversite üst yönetimine de teşekkür etti. Prof. Dr. Bombar, sektöre uğurladıkları öğrencilere ‘bahtınız açık olsun’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.
İKÇÜ’de Güçlü ve Dinamik Mühendisler Olarak Yetiştik
Mezun arkadaşları ile birlikte farklı hayaller ve hikayelerle başladıkları İKÇÜ’den birer mühendis olarak ayrılmanın gururunu yaşadıklarını belirten fakülte birincisi Eda Bilgiç: “Mühendislik, teorik bilgiden ziyade uygulamanın ve pratiğin oldukça önemli olduğu bir alan. Eğitimim boyunca üniversitemizin imkanları ve hocalarımın katkıları sayesinde laboratuvar ortamında bulunma ve aktif çalışma fırsatı yakaladım. Bana bu imkanları sağlayan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne ve bir mühendis ve araştırmacı olmayı öğreten tüm hocalarıma sonsuz teşekkür ederim” dedi. İKÇÜ’de yeniliklere açık, gelişen teknolojiye ayak uydurabilen, güçlü ve dinamik mühendisler olarak yetiştiklerini söyleyen Bilgiç, bundan sonraki süreçte ülkenin kalkınmasına ve üretimine katkı sağlayacaklarını ve edindikleri bilgileri başkalarının hayatlarına dokunmak ve insanlık için fark yaratmak için kullanacaklarını dile getirdi. Kendilerinden desteklerini esirgemeyen ailelere bütün mezun arkadaşları adına teşekkür eden Bilgiç: “Mezuniyet sadece bir bitiş değil, aynı zamanda yeni başlangıçların da habercisidir. Artık önümüzde, kendi kariyer yolumuzu inşa etme ve dünyaya iz bırakma fırsatı var. Bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek topluma fayda sağlayacağımıza ve değer katacağımıza inancım tam. Hepimizin mezuniyeti kutlu olsun!” diyerek konuşmasını bitirdi.
İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi mezuniyet töreni açılış konuşmalarının ardından, dereceye giren öğrencilere plaket ve belge takdimi, mezun öğrenciler anısına fakülte kütüğüne plaket çakılması, diplomaların takdimi ve öğrencilerin meslek yemini etmelerinden sonra kep atma töreni ile son buldu.