AkademiEn GüncelİKÇUMedyaSağlık

İKÇÜ SBFD “Afet ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri” Teması ile Yayında

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi’nin Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’nin Konuk ve Onursal Editörlüğünü yaptığı Mayıs 2023 sayısı “Afet ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri” teması ile yayında

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin yılda üç kez yayımlanan multidisipliner, hakemli ve süreli yayını Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi (SBFD)’nin ikinci sayısı “Afet ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri” teması ile yayımlandı. 

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen, çok sayıda ilimizi etkileyen ve ülkemizi derinden sarsan depremlerden sonra yaraları sarmak için girişilen seferberliğe katkıda bulunmayı ve muhtemel afetlerin insanlar ve çevre üzerindeki etkilerini ve bu etkilere karşı geliştirilebilecek tedbir ve çözümleri çok boyutlu irdelemeyi ve farkındalık oluşturmayı amaçlayan derginin bu sayısına İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse de Konuk ve Onursal Editör olarak “Afetler Nasıl Anlamlandırılmalı? Kötülük ve Allah’ın Adaleti (Teodise) Bağlamında Bir Değerlendirme” başlıklı yazısı ile katkıda bulundu. 

Yazısında “Afetler, kutsal kitaplarda özellikle zikredilen olaylardır. Bu da bilimsel disiplinler açısından önemli bir hususa işaret etmektedir. O da her bir olayın maddi boyutu yanında bir de manevi yönü vardır. Bilim maddi olarak bir olayı izah eder, sebep-sonuç ilişkilerini kurar, din ise onu anlamlandırır. Bu açıdan bakıldığında afetlerin din bilimleri çerçevesinden de yorumlanması gerekliği ortaya çıkar” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Saffet Köse, İslam’ın temel metinleri bakımından afetlerin sebeplerini ve anlamlandırılmasını ise “Sabır ile Sınanma”, “Uyarı ve Ceza”, “Sünnetullah’ı ihmal (Evrendeki doğal yasalara riayetsizlik)” ve “Ölen Masumların Durumu” şeklinde 4 başlık etrafında ele aldı. 

Grafik ve Sanat Tasarımı Editöründen yazısında ise yayın hayatına 2016 yılında başlayan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi’nin ilk sayısından bu yana Sanat ve Tasarım Fakültesi tarafından tasarlanan kapak resimlerinin öyküsüne ve derginin bu sayısında ilk kez kullanılan ve Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman tarafından tasarlanan hayat ağacı motifli yeni logo hakkındaki bilgilere yer verildi. Prof. Dr. Fikri Salman’ın kaleme almış olduğu yazıda: “Kapak resminde enkazlar önünde başını ellerinin arasına alan kadın figürü yaşanan olayın vahametini yansıtmayı hedeflerken önünde yeşeren beyaz papatyalar, her şeye rağmen yeniden yeşerecek umutlarımızın simgesini oluşturmaktadır. Dergimizdeki bu çalışmaların da bu yeşermeye destek oluşturacağı umudundayız. Ayrıca, logo formatına dönüştürülmüş hayat ağacı motifi ile, sağlık çalışanlarının kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için insan hayatına dokunmaları ve gösterdikleri gayretler temsil edilmiştir” ifadelerine yer verildi. 

Sağlık Bilimleri ile ilgili klinik ve deneysel özgün araştırma, derleme ve olgu sunumu şeklinde hazırlanan çalışmalara yer veren Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi (SBFD)’nin “Afet ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri” teması ile çıkan bu sayısında afet kapsamında değerlendirilerek kabul edilen 15 araştırma makalesi, afet özelinde çok boyutlu 40 derleme, olgu sunumu olarak yer alan 3 çalışma, 2 adet sistematik derleme ve afet dışındaki genel konular hakkında 20 adet araştırma makalesi ve 8 adet derleme yer aldı.