En GüncelİKÇUSosyalTeknoloji

İKÇÜ, Teknofest İzmir’de Yerini Aldı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) İzmir’de ilk kez düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’teki yerini aldı

Milli teknoloji hamlesinin geliştirilmesinde kritik rol oynayan, birçok kuruluşun paydaşlığıyla gelişen ve İzmir’de ilk kez düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST 2023,  üçüncü ve son durağı olan Çiğli Havalimanı’nda resmi törenle başladı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST’in açılış törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, İzmir Valisi Süleyman Elban, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse,  İzmir milletvekilleri, üniversite rektörleri ile çeşitli kurumlardan temsilciler katıldı.

TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, yaptığı açılış konuşmasında, “dünyanın en büyük teknoloji ve inovasyon festivali” olan TEKNOFEST’in İzmir ayağında gençlerle buluşmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Her genci ülkenin tarihine, kültürüne ve geleceğine katkıda bulunan birer yıldız olarak gördüğünü anlatan Bayraktar, “Sizleri burada görmekten dolayı büyük bir gurur ve mutluluk duyuyorum. İzmir sadece doğal güzellikleri ile değil, aynı zamanda tarihimizdeki kritik önemiyle de özeldir. İzmir, Kurtuluş Savaşı’nın zafere ulaştığı, Türk milletinin bağımsızlık meşalesinin yandığı yerdir. Bu vesileyle bağımsızlık savaşımızı zafere ulaştıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla yâd ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Rektör Köse Projeleri Yakından İnceledi

Konuşmaların ardından TEKNOFEST İzmir’in resmi açılışı, ilgili protokolün, çeşitli bakanlıklardan yetkililerin ve paydaş kuruluşlardan temsilcilerin butona basmasıyla gerçekleştirildi. Açılışın ardından protokolle birlikte alanda incelemelerde bulunan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, TEKNOFEST 2023’te yerini alan İKÇÜ standını ziyaret etti. İKÇÜ Formula, İKÇÜ Papalagi, İKÇÜ Susona, İKÇÜ Rai, İKÇÜ Team EFE takımlarının da yer aldığı çadırı ziyaret eden Prof. Dr. Köse projeleri yakından inceleyerek, öğrencilerin çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Gençlerimizin İstikbalimizi Sahiplenmesi Gurur Veriyor 

TEKNOFEST yarışlarında İKÇÜ’lü öğrencilerin önemli başarılar elde ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Köse, ülkemizin bilimsel ve teknolojik gelişimine katkı sağlayacak ve Milli Teknoloji Hamlesinde yerini alacak yeni nesillerin yetişmesi için yapılan tüm çalışmaları desteklediklerini kaydetti. Prof. Dr. Köse, “Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ sloganıyla yanan meşaleyi en yükseğe taşımaya devam ediyor. Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST ile binlerce gencimiz hayallerini gerçekleştirmek için sahaya çıkıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin yerli ve milli teknoloji üretimleri ile savunma sanayindeki atılımlarının genç nesillerimiz tarafından sahiplenildiğini görüyor olmak bizler için gurur vesilesi” dedi. Türkiye’nin İHA, SİHA, roket ve uçak üretebilen ve bunları dünyaya pazarlayabilen bir ülke konumunda olduğunu aktaran Rektör Prof. Dr. Köse, “Türkiye Yüzyılı” vizyonu kapsamında değerlendirildiğinde TEKNOFEST’in Milli Teknoloji Hamlesine sağladığı katkıların oldukça önem arz ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Köse, “Bu platformlar sadece öğrenciler ve akademik camia için değil ülkemizin ve savunma sanayimizin gelişmesi adına da hayati önem taşıyor. Gençlerimizin bilim ve teknolojiye olan ilgisi, yetenekleri, ülkemizin ilerlemesine ve gelişmesine katkı sağlayacak. Burada yarışan gençlerimizin ürettiği projeler, geleceğimize ışık tutacak. Bu nedenle, gençlerimize destek olmak, onları teşvik etmek ve onların potansiyelini en üst düzeye çıkarmak, üniversite olarak en öncelikli hedeflerimizden biridir. İKÇÜ tüm fertleriyle ülkemizin kalkınmasına değer katmak için çalışıyor. Bu vesileyle festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Her bir öğrencimizi gönülden tebrik ediyorum. Yarışmalarda da başarılar diliyorum” diye konuştu.