AkademiEğitimEkonomiEn GüncelİKÇU

İş Dünyasına Katkıda ‘Model’ Oluşturmak İstiyoruz

Türkiye’deki havalimanlarında da kullanılacak ilk yerli üretim 8×8 şasili itfaiye aracını üreten dünyanın önde gelen itfaiye aracı üreticilerinden Volkan İtfaiye ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, sektörel eğitim ve iş birlikleri konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere İzmir Torbalı’da 135 bin metrekarelik tesiste faaliyet gösteren Volkan İtfaiye’yi ziyaret ederek Volkan İtfaiye Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tecim ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin uygulamalı eğitim görmelerini de kapsayan bir iş birliği protokolüne imza attı. İmza sonrasında üretim tesislerinde incelemelerde bulunulan Prof. Dr. Saffet Köse’ye Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Prof. Dr. Muhsin Akbaş ve Prof. Dr. Yasin Bulduklu eşlik etti.

Yerli ve Milli Teknolojiye Büyük Katkı

Öğrencilerin teorik olarak  gördükleri eğitimi, üretim aşamasında uygulamalı olarak tecrübe etmesine imkân sağlayacak bu protokolü oldukça önemsediklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Köse, ayrıca İKÇÜ akademisyenlerince firma uzmanları ve yöneticilerine yönelik lisansüstü eğitim programları planlanabileceğini aktardı. Prof. Dr. Köse, “Biz üniversite olarak kentimizle, sanayimizle ve STK’larımızla iç içe çalışmaya, sektörün lider kuruluşları ile ortak projeler üretmeye yönelik önemli adımlar atıyoruz. İş dünyasına katkıda bulunacak, araştırma-geliştirme çalışmalarını destekleyecek özgün bir model arayışı içindeyiz. Volkan İtfaiye gibi alanında marka olan şirketlerin profesyonelleriyle; eğitim kadromuz ve öğrencilerimiz arasında güzel bir sinerji yaratıp mezunlarımızın çok daha iyi yetişerek istihdama yön vermelerini sağlamak istiyoruz. Bilginin transferinde, üretiminde ve daha önemlisi insan kaynağının yetiştirilmesinde var olan akademik potansiyelin değerlendirilmesi oldukça önemli. Sanayinin ihtiyacını gören ve ona göre değişim ve gelişim sağlayan bu iş birlikleri ülkemizin katma değerli üretim ve ihracat temelinde kalkınmasına büyük katkı sağlamaktadır. Volkan İtfaiye de dünyanın bu alanda önde gelen kuruluşlarından birisi. Az önce çok sayıda ülkeye ihracat yaptıkları bilgisini de bizimle paylaştılar. Yerli ve milli teknoloji kapsamında önemli işler başarıyorlar. Tamamıyla bizim tarafımızdan, Türk mühendisleri, Türk insanı tarafından üretilen bir araç, dünyanın en iyisi durumunda. Bu ülkede taşı taş üstüne koyan herkesi kıymetli görüyoruz ve bu yönde büyük katkılar sağlayan Volkan İtfaiye ’ye teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.

Gençlerimiz Ülke Kalkınmasında “Rol Model” Olmalı

İKÇÜ’nün özellikle mühendislik alanında lider bir eğitim kurumu olma yolunda hızla ilerlediğini, Türkiye’de yerel yönetim, vakıf üniversitesi ve bir devlet üniversitesini ilk defa bir platformda buluşturan “Kuzey İzmir TEKMER” ile örnek gösterilecek bir başarıya imza attıklarını aktaran Rektör Köse, “Teknoparkımız da önümüzdeki günlerde işlemlerine başlayacak. Orada da Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nden aldığımız güç ile altyapımızı güçlendirerek yol alıyoruz. Karşılıklı fayda prensibine dayanan sürdürülebilir bir yaklaşım, ülkemizin katma değerli üretim ve ihracat temelinde kalkınmasına büyük katkı sağlamaktadır. Üniversiteden sanayiye doğru olan iş birliğinin, sanayiden üniversiteye doğru olan yönünü de kullanarak; dünyaya yön veren, en iyi şekilde yetişmiş mezunları sektöre kazandırmanın peşindeyiz.  Ziyaretimizde burada çalışan bir öğrencimizle karşılaştık. Gençlerimizi lider firmalarda çalışıyor görmek bizlere gurur veriyor. Gençlerimizin ülke kalkınmasında rol model olmasını ve dünyaya örnek olacak çalışmalar yapmasını istiyoruz. Bu protokolün hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. 

İKÇÜ İle Örnek Bir Çalışma Modeli

“Dünyanın En İyi 10 İtfaiye Aracı” olarak gösterilen Lion 8×8’in yer aldığı tesislerle ilgili Rektör Prof. Dr. Köse’ye bilgi veren Volkan İtfaiye Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tecim, TÜBITAK, Kalkınma Ajansı ve Bakanlıklar tarafından desteklenen projeler de dâhil olmak üzere, ulusal ve uluslararası çok sayıda projenin şirketleri tarafından yürütüldüğünü söyledi. Şirket olarak akademik bilgiye büyük önem verdiklerini vurgulayan Tecim, “1974 yılından bu yana sektörün en önemli şirketi haline geldik ve önemli bir bilgi birikimine sahip olduk. Gelinen noktada akademinin bize yol göstermesi, önümüzde olması ve vizyonumuzu genişletmesi için tüm üniversitelerimizle iç içeyiz. Gelen taleplere olumlu yanıt veriyor, deneyimimizi aktarmaya çalışıyoruz. Yurtdışında yaptığımız iş birliği protokollerinde gençlerimize de istihdam yaratıyoruz. Bu kapsamda İKÇÜ ile birlikte çalışacak olmaktan mutluyuz. Bu protokolle üniversitenin ilgili öğretim planlarında sektör derslerinin yer almasının yanında bu derslerde şirket çalışanları ile öğrencilerimizi buluşturarak katkı sunmaya gayret edeceğiz. İKÇÜ ile örnek bir çalışma modeline başlayacağız” şeklinde konuştu.