İKÇÜ’nün de Dahil Olduğu “Çocuk Kütüphanelerinde Vizyoner Dönüşüm” Projesi Tamamlandı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özgür Polat’ın araştırmacısı olduğu, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehlika Karagözoğlu yürütücülüğündeki “Çocuk Kütüphanelerinde Vizyoner Dönüşüm” başlıklı TÜBİTAK 2237-A projesi İstanbul’da gerçekleşti
İlki 2022 yılında düzenlenen ve katılımcılara yenilikçi bir bakış açısı kazandırmak ve halk kütüphanesi hizmetlerinin gelişimine katkı sağlayarak sahada çalışan kütüphanecilerin mesleki açıdan motivasyonlarını artırmak amacıyla bu yıl üçüncüsü gerçekleşen; Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehlika Karagözoğlu yürütücülüğündeki ve İKÇÜ SBBF Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özgür Polat’ın proje araştırmacısı ve eğitmen olarak, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü 4. Sınıf öğrencileri İlknur Girgin ve Kübra Tarhan’ın katılımcı olarak yer aldığı “Okuma Kültüründe Sürdürülebilir İlerleme için Türkiye’deki Çocuk Kütüphanelerinde Vizyoner Dönüşüm” başlıklı proje tamamlandı. Çocuk kütüphaneciliğine odaklanan ve alandaki gelişmelere yönelik pek çok konunun ele alındığı proje kapsamında 20 ilden 25 kütüphaneciye P4C (çocuklar için felsefe), masal anlatıcılığı, etkili okuma, yaratıcı drama, doğa okuryazarlığı, çocuk edebiyatı ve çocuk kütüphaneleri gibi çeşitli konu başlıklarında eğitimler verildi.
Bir yıldır devam eden projenin somut çıktıları ise Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrasında görünür hale geldi. Deprem bölgesinde hizmet veren gezici kütüphanelerde görev alan proje ekibinden 6 gönüllü katılımcı, projenin önceki etaplarında çocuk psikiyatristinden aldıkları çocuklarla iletişim derslerinde edindikleri bilgileri kullanarak depremzede çocukların yaralarının sarılmasına destek oldular.
Proje, Deprem Bölgesindeki Gezici Kütüphanelerle Somutlaştı
Katılımcılara, çocuk kütüphaneciliğinde yenilikçi yaklaşımlar sunmak için verilen eğitimlerin yanı sıra; deprem gibi olağanüstü durumlarda, çocukların alandaki ihtiyaçları doğrultusunda yapılması gerekenlere dair eğitimler de verdiklerini aktaran İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SBBF Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özgür Polat, bu eğitimin karşılığının 6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerden sonra, proje ekibinde yer alan 6 gönüllü kütüphanecinin bölgede yaptıkları çalışmalarla görünür hale geldiğini ifade etti. Dr. Öğr. Üyesi Polat, “6 Şubat’ta gerçekleşen ve ülkemizi yasa boğan depremlerden sonra 6 arkadaşımız, 15 gün boyunca Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş’ta gezici kütüphanelerle hizmet sunarak depremzede insanların hayatına dokundu. O aşamada, bölgedeki insanların ihtiyacının kitap olmadığını biliyorduk: Zaten proje kapsamında, son derece hassas olan çocuklarla ve felakete uğramış insanlarla doğru iletişim kurmak konularını da içeren eğitimler veriyoruz. Başta çocuklar olmak üzere, depremzede insanların ihtiyacı da, öncelikle çevrelerinde kendilerini dinleyen, hayatlarına dokunan birilerini görmekti. Ekip arkadaşlarımız deprem bölgesinde gezici kütüphanelerle böyle bir sorumluluk yüklendiler. Toplumun her kesimiyle etkileşim kuran kütüphanecilerin psikolojik ilk yardım ve doğru iletişim konularında eğitim almaları gerekiyor. Bu konuda yakında bir çalışma da yayımlayacağız” ifadelerini kullandı.