AkademiEğitimEn GüncelİKÇU

Rektör Köse’den Açılış Dersi

İlahiyat Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin 2023-2024 akademik yılı açılış dersi İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse tarafından verildi

İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda, Rektör Prof. Dr. Saffet Köse tarafından verilen “İlahiyat İlminin Değeri Üzerine” başlıklı açılış dersini Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş ve Prof. Dr. Süleyman Akbulut ile İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Dirik, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. İsmail Arıcı, Doç. Dr. Bekir Emiroğlu, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci izledi.

Sağlıklı Bir Din Eğitimi İçin Burada Bulunuyorsunuz

Sohbet havasında geçen açılış dersinde ilahiyat eğitiminin değeri ve niteliği ile ilgili konuşan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, ilahiyat ilimlerine sahip olmanın ve peygamberin görevinin bir parçasını icra etmenin dünyevi makamlardan hiçbirisi ile ölçülemeyecek bir değer olduğunu ifade etti. Dinler tarihi araştırmalarına göre dinsiz bir topluma rastlanmadığını; inanmanın aşkın bir varlığa sığınma ile yaşamı ve ölümü anlamlandırma gereksinimlerinden doğan fıtri bir ihtiyaç olduğunu belirten Prof. Dr. Köse, inancın insanı yönlendirme özelliği ve derinliğine sahip bir niteliği bulunduğunu dile getirdi. “İnsanları aşkın bir varlığa bağlayıp da inandırdığınız anda, ona hayatından vazgeçmek de dahil her şeyi yaptırabilirsiniz” diyen Prof. Dr. Köse, bu sebeple dini inancın eğitim öğretiminin sağlıklı bir zeminde yapılması gerektiğini vurguladı. Daeş, Fetö gibi laboratuvarda üretilmiş örgütlerin, yöntem probleminin yarattığı boşluktan kaynaklanan oluşumlar olduğunun altını çizen Prof. Dr. Köse, dini inancın sağlıklı bir ortamda, tutarlı bir yöntemle; Kur’an ve sünnete dayalı bir bilginin hayatla bağlantısını kurarak beslenmesinin yaşamsal bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Köse, “Din, insanı hayra yönlendiren, iç dünyasında mutluluk veren, hayatla bağlantısını sağlıklı bir şekilde kuran çok değerli bir kurum olmakla birlikte, eğer sağlıksız bir ortamı ve anlayışı beslerse insan için bir felaket olur. Haberlerde Siyonistlerin 750 Filistinli çocuğu öldürdüğü söyleniyor. İsrail bir din devletidir ve masum insanları şeriatlarının gereği olarak öldürüyorlar. Çünkü o çocukları insan olarak, canlı olarak görmüyorlar. Peygamber efendimiz hiçbir zaman savaş başlatmamıştır ve bizim inancımıza göre masum insanlara ve diğer canlılara asla zarar verilemez. İşte bu yüzden, sağlıklı bir din eğitimi için burada bulunuyorsunuz, bu gerçekten çok değerli” diye konuştu. 

İlahiyat Fakülteleri Türkiye’nin Şansı

İmam Hatip Liseleri, İlahiyat Fakülteleri ve Diyanet teşkilatındaki insanların sağlıklı bir din anlayışı adına yaptıkları çalışmaların Türkiye’nin şansı olduğunu belirten Prof. Dr. Saffet Köse, Müslümanların diğer dinlerin mensuplarına göre Kur’an-ı Kerim’in korunmuş olması, peygamber efendimizin sünnetinin ve yaşantısının bize kadar ulaşması ve alimlerin bu iki kaynak üzerinden tutarlı bir yöntemle din hayat bağlantısını kurmuş olması şeklinde üç ayrıcalığı bulunduğunu ifade etti. Gençlere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Köse, “Çok değerli bir dönemde, hayatınızın en verimli olabilecek çağındasınız. Hangi dersi takip ediyorsanız kaynakları, kavramları, ıstılahları ve ekolleri ile öğrenip bir çerçeve tutturmalısınız. Bütün disiplinler çok değerli ve birbirine bağlıdır. Fıkıh, kelam, siyer, tasavvuf, dinler tarihi gibi disiplinleri bütünlüklü bir bakış açısıyla ele almanız çok anlamlı olacaktır. Dünya ve ahirette başarılı ve mutlu olmak istiyorsanız şu beş şey mutlaka sizde olmalıdır. Birincisi bulunduğunuz yerde Allah’ı unutmamalısınız. İkincisi ana-baba duası almalısınız. Üçüncüsü ailenizde huzur olmalı. Dördüncüsü çalışmalarınızda disiplinli olmalısınız. Beşincisi ise her gün ama her gün bir iyilik yapmalısınız. Örneğin tanımadığınız birine selam verin, güler yüz gösterin, bir işini çözün” ifadelerini kullandı.