EğitimEn GüncelİKÇUSosyal

Doğa Dedektifleri Yeni Eğitim-Öğretim Yılında da İKÇÜ’de

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümünün, doğaya yönelik farkındalığı arttırmak amacıyla düzenlediği Doğa Dedektifi etkinlikleri, 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında da devam ediyor 

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serdar Vardar başkanlığında düzenlenen “Doğayı Keşfediyoruz ve Dinliyoruz” temalı Doğa Dedektifleri Atölyesi ilköğretim ve lise öğrencilerinin doğaya yönelik farkındalıklarını arttırmak amacıyla düzenleniyor. 

Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında, ilköğretim ve lise düzeyinde eğitim veren çeşitli okullardan birçok öğrencinin katıldığı etkinlik, 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında da devam ediyor. 

Bu yılın ilk “Doğa Dedektifleri” ise Sasalı Küçük Şeyler Anaokulunda okuyan miniklerle, Tekel Ortaokulu’nda okuyan 8. Sınıf öğrencileri oldu. 

Proje kapsamında, Coğrafya Bölümü Paleocoğrafya ve Jeoarkeoloji laboratuvarı ile açık alanda-arazide yapılan çalışmalarla öğrencilere fosillerin ve kayaçların keşfi, doğal çevre değişmelerinin izinin sürülmesi ve doğa dinamiklerinin keşfedilmesi gibi konuların ilgi çekici ve uygulamalı bir biçimde aktarılması hedefleniyor. İklim değişiklikleri, kuraklık, ekolojik riskler ve değişen doğal çevrenin doğada saklı izlerinin takibi gibi konuların işlendiği etkinliklerde, delgi sondaj ile dendrokronoloji yöntemleri ve mikroskopla mikro fosillerin keşfi uygulamaları yapılarak öğrencilerin doğa ile etkin olarak bütünleşmeleri sağlanıyor. Ayrıca doğal afetlerin oluşum sürecine dair örneklerin sunulduğu atölye ile öğrencilerin hayal gücünün gelişmesine yönelik olarak soru-cevap uygulamaları ve istasyon çalışmaları yapılarak; yaparak ve yaşayarak öğrenme yaklaşımı uygulanıyor.