AkademiEğitimEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’de Yurtdışı Öğrenim, Staj ve Proje İmkanları Hakkında Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAGEM) ile Dış İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından Yurtdışı Öğrenim, Staj ve Proje İmkanları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen, İKÇÜ Erasmus Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Bakay ile Erasmus Koordinatörlüğü’nden Öğr. Gör. Cennet Kuman Kıssaboylu ve Öğr. Gör. Koray Çelik’in konuşmacı olduğu toplantıya, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevtap Ünal, Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAGEM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yalçın ile çok sayıda öğrenci katıldı. 

Öğrencilerin Kariyer Gelişimleri Takip Ediliyor

Toplantının açılış konuşmasında, “İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi; güçlü ve zayıf yönlerini tanıyan, potansiyelinin ve ilgi alanlarının farkında, akademik donanımının yanı sıra çeşitli uygulama becerilerine de sahip olan ve yaşam boyu öğrenmeye inanan bireyler yetiştirme gayreti içerisindedir” diyen Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yalçın, KAGEM’in de bu doğrultuda kariyer planlama ve istihdam konularında öğrencilere rehberlik etmek, onların kariyer gelişimlerini takip etmek ve bu konuda yapılacak çalışmaları izlemek amacıyla faaliyet yürüttüğünü belirtti. KAGEM’in bir diğer amacının da, kendilerini ve mesleklerini tanıma yolculuğunda İKÇÜ’lü gençlere ihtiyaç duydukları profesyonel desteği sağlamak olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Yalçın, bu kapsamda Dış İlişkiler Koordinatörlüğü ile birlikte organize ettikleri Yurtdışı Öğrenim, Staj ve Proje İmkanları bilgilendirme toplantısının gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını noktaladı. 

İKÇÜ’nün Aldığı Hibe Miktarı Yüzde 900 Arttı

İKÇÜ Dış İlişkiler Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Erasmus Koordinatörlüğünün son birkaç yıldır önemli etkinlikler ve projeler yürüttüğünü belirten Erasmus Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Bakay, Erasmus+ programının genel nitelikleri hakkında bilgilendirici bir sunum yaptı. 15-16. Yüzyıllarda yaşamış bilim insanı Desiderius Erasmus’un ismiyle anılan program kapsamında, Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkelerin nüfuslarına ve gelişmişlik düzeylerine göre oluşturulan havuza katkıda bulunduklarını aktaran Dr. Öğr. Üyesi Bakay, biriken ödeneklerin ise ülkelerde oluşturulan projeler yoluyla havuzdan alınabildiğini belirtti. Geçmiş yıllarda Türkiye’nin yatırdığı meblağı alamadığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Bakay, son yıllarda projeler konusunda kaydedilen ilerlemeler ve gelişmeler sonucunda yatırılan miktarların çok üzerinde hibe alındığını bildirdi. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nin de son bir yıldır Ulusal Ajans ve Avrupa Birliği’nden aldığı hibe miktarının %900 arttığının bilgisini veren Dr. Öğr. Üyesi Bakay, bu artışın nedenini hem üniversite yönetimi hem de akademisyenler tarafından uluslararasılaşmaya verilen önemle açıkladı. Öğrenim hareketliliği kapsamında yurt dışına giden İKÇÜ akademisyenleri ve öğrencilerinin sayısında geçmiş yıllara oranla %200-300 oranında bir artış yaşandığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Bakay, son 2 yıldır ise yalnızca Avrupa Birliği ülkeleri ile değil; İKÇÜ’nün uluslararasılaşma politikaları gereği Hindistan’dan Güney Kore’ye ve Afrika ülkelerine kadar dünyanın farklı bölgelerindeki birçok ülke ile de projeler yapılmaya başlandığını söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Bakay, İKÇÜ’nün hibe aldığı yüksek bütçeli proje örneklerine değinerek sözlerine son verdi.

Eksiklik Olarak Görülen Her Şey Projeye Dönüştürülebilir 

Erasmus Koordinatörlüğünden Öğr. Gör. Koray Çelik, Avrupa’da 1987 yılında Türkiye’de ise 2004 yılında uygulanmaya başlanan Erasmus programının tarihçesinden ve gelişim sürecinden bahsetti. 18-30 yaş arası herkesin Erasmus projelerine dahil olabileceğini belirten Öğr. Gör. Çelik, toplumda eksiklik olarak görülen her şeyin projeye dönüştürülebileceğini söyledi. AB Projesi üretmenin ve proje içerisinde yer almanın gençlerin istihdam olanağını arttırdığını vurgulayan Öğr. Gör. Çelik, AB gençlik projelerinde dijital dönüşüm, iklim, çevre ve sürdürülebilirlik, uluslararasılık, kültürler arası diyalog gibi bazı önceliklerin bulunduğunu aktardı. 

Amaç İstihdam Olanaklarını Arttırmak

Erasmus Koordinatörlüğü Öğr. Gör. Cennet Kuman Kıssaboylu ise Yükseköğretim Kurumlarında öğrenim hareketliliği ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Avrupa Birliği’nin eğitim, gençlik ve spor alanlarını kapsayan bir hibe programı olan Erasmus+’ın Türkiye’de Ulusal Ajans tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Öğr. Gör. Kıssaboylu, programın amacının kişilere yeni beceriler kazandırmak, kişisel gelişimin ve istihdam olanaklarının arttırılmasına katkı sağlamak olduğunu belirtti. Öğr. Gör. Kıssaboylu, Erasmus+ programı öğrenim ve staj hareketliliğinin başvuru koşullarına ve öğrencilere kazandıracağı olanaklara detaylı bir şekilde değindi.

Bilgilendirme toplantısı, Erasmus programı çerçevesinde yurtdışı eğitim ve staj olanaklarından yararlanan İKÇÜ öğrencilerinin deneyimlerini paylaşmak üzere yaptıkları konuşmaların ardından son buldu.