En GüncelİKÇUKültür - SanatSağlık

Tıp Fakültesi Asklepion’a Gezi Düzenledi

Muhabir: Beyza Şengül

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi tarafından Bergama’da bulunan Asklepion Antik Kenti’ne ziyaret gerçekleştirildi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi’nin 2018 yılından bu yana düzenlediği ve gelenekselleşen Asklepion Antik Kenti gezisi bu yıl, İKÇÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tözün rehberliğinde 1’inci sınıf öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Antik Yunan Sağlık Tanrısı Asklepion adına kurulan ve Batı Anadolu’nun en önemli tedavi merkezi olarak kabul edilen Bergama’daki Asklepion’a düzenlenen gezide öğrencilere, Antik tıbbın mitoloji, inanç, felsefe ve bilimle yoğrulan sağlık anlayışı ile ilgili bilgiler verildi. Uyku odalarında hastaların telkin ve rüyada haber almaları gibi konuların da anlatıldığı gezide; su sesi, çamur kürü, şifalı su, hacamat, açlık tokluk kürleri gibi Antik dönem tıbbında uygulanan çeşitli yöntemlerle hastalıkların tedavi edilmeye çalışıldığı aktarıldı.

M.Ö. 4. Yüzyılın ortalarında kurulan ve 9 asır boyunca hizmet veren Asklepion’un tarihi öneminin de anlatıldığı gezide, M.S 2. Yüzyılda yaşamış Antik tıbbın büyük isimlerinden olan Bergamalı Galen’in tıp tarihindeki yeri ve Galenik Tıp uygulamaları hakkında detaylı bilgiler de sunuldu.