EğitimEn GüncelİKÇUPolitika

Lefkoşa Eski Büyükelçisi Şakir Fakılı İKÇÜ’de Kıbrıs Meselesini Ele Aldı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından “Kıbrıs Meselesi ve Türkiye’nin Dış Politikasına Etkileri” konulu seminer düzenlendi

İKÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gizem Kolbaşı Muyan moderatörlüğünde gerçekleşen “Kıbrıs Meselesi ve Türkiye’nin Dış Politikasına Etkileri” konulu seminere Lefkoşa Eski Büyükelçisi-Emekli Büyükelçi Şakir Fakılı konuk oldu. Seminere Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı. 

Konuşmasına Kıbrıs’ın tarihini anlatarak başlayan Lefkoşa Eski Büyükelçisi-Emekli Büyükelçi Şakir Fakılı, Kıbrıs meselesindeki önemli noktalara değinerek, konunun özellikle siyasi ve ekonomik yönlerden Türkiye açısından hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Kıbrıs’ın Osmanlı Devleti tarafından 1571 yılında fethedilmesinden sonra 350 yıl Türk egemenliğinde kaldığını hatırlatan Fakılı, 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ile girilen süreçteki gelişmeleri Türkiye açısından yorumladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Efendiler, Kıbrıs düşman elinde bulunduğu sürece ikmal yollarımız tıkalıdır. Kıbrıs’a dikkat ediniz. Bu ada bizim için çok önemlidir” şeklindeki sözünü alıntılayan Fakılı, Kıbrıs’la ilgili devlet büyüklerinin sözlerini aktararak konunun önemini ortaya koydu. Fakılı, Kıbrıslı Türklerin tek sığınacağı yerin Türkiye olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs meselesini anlamak için nelere dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Seminer, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.