İKÇÜ Hukuk Fakültesi Güz Seminerlerinin İkincisi Gerçekleşti
Fotoğraf: Ahmoudou Mohamed
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen Güz Seminerleri dizisinin ikincisi “Haksız Rekabet Suçlarının Kanunilik İlkesi Açısından Değerlendirilmesi” başlığı altında gerçekleşti
İKÇÜ Nizami-i Gencevi Konferans Salonunda düzenlenen “Haksız Rekabet Suçlarının Kanunilik İlkesi Açısından Değerlendirilmesi” başlıklı seminer, TÜBİTAK yurtdışı doktora araştırma bursu ve DAAD HSK burslarını kazanarak doktora araştırmalarını Almanya’da Heidelberg Üniversitesi’nde Alman, Avrupa ve Uluslararası Ceza Hukuku ve Ceza Muhakemesi Hukuku Enstitüsü’nde misafir araştırmacı olarak tamamlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Arş. Gör. Dr. Ezgi Çırak Karalı tarafından verildi.
Serbest rekabetin dürüst ve adil bir şekilde işlemesini sağlamaya ve ekonominin, tüketicinin ve tüm toplumun ekonomik olarak korunmasına yönelik Türkiye, Almanya ve İsviçre’de oluşturulan haksız rekabet suçlarına ilişkin yasal düzenlemeleri karşılaştırmalı olarak ele almayı amaçlayan seminere İKÇÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr Kerem Batır, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Özge Karaege ve Dr. Öğr. Üyesi Cemal Başar, fakülte akademisyenleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Seminerin ilk kısmında kanunilik ilkesi hakkında temel bilgiler veren Arş. Gör. Dr. Ezgi Çırak Karalı, kanunilik ilkesinin sonuçları olan açıklık, belirlilik, kıyas yasağı, suç ve cezaların geriye yürümemesi; idari işlemler, örf ve adet kurallarıyla suç ve ceza ihdas edilemeyeceği ilkeleri üzerinde durdu. Arş. Gör. Dr. Karalı seminerin devamında haksız rekabete ilişkin suçların genel sistematiğinden ve bu sistematiğin kanunilik ilkesi ile ilişkisinden bahsetti. Haksız rekabet suçlarının Türk Ticaret Kanunu’nun 62. Maddesinde 4 alt bent halinde düzenlendiğini aktaran Arş. Gör. Dr. Karalı, suçun hareketleri açısından da 62/1-a maddesinin atıf yaptığı 55. Maddede 23 alt bentten oluşan uzun açıklamalar bulunduğunu detaylı bir şekilde anlattı.
Karşılaştırmalı hukuk açısından, haksız rekabet suçlarına ilişkin İsviçre ve Almanya’daki yasal düzenlemelere de değinen Arş. Gör. Dr. Karalı, Türk Ticaret Kanunu’nun dayandığı İsviçre’de ayrı bir Haksız Rekabet Kanunu bulunduğunu, ancak bu kanundaki düzenlemelerin de tıpkı TTK’da olduğu gibi başka düzenlemelere atıf yapacak şekilde çerçeve norm olarak yer aldığını belirtti. Arş. Gör. Dr. Karalı, hem Türk Ticaret Kanunu’nda hem de İsviçre’deki Haksız Rekabet Kanunu’nda bulunan; suçun tanımında yasaklanan fiilin açıkça yazılmayıp, aynı kanunun farklı maddelerine ya da başka kanunlardaki hükümlere ya da idari işlemlere atıf ve göndermeler yapılmasını içeren çerçeve norm düzenlemelerinin hukuk politikaları açısından ve kanunilik ilkesine göre sakıncalar doğurabildiğini söyledi. Almanya’da ise benzer şekilde ayrı bir Haksız Rekabet Kanunu bulunduğunun bilgisini veren Arş. Gör. Dr. Karalı, bu kanunda yer alan suçların bağımsız bir ceza normu olarak düzenlendiği için kanunilik ilkesi bakımından daha az sıkıntı yarattığını vurguladı.
Karşılaştırmalı değerlendirmelerin ardından konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Arş. Gör. Dr. Karalı, “Haksız rekabet suçları, ceza hukukunun temel prensipleri açısından ve özellikle kanunilik ilkesi bakımından pek çok sorunu beraberinde getirmektedir. Karşılaştırmalı hukuk açısından Almanya ve İsviçre örneklerinde de benzer sorunlar olmakla birlikte daha sınırlandırıcı düzenlemelerin olduğu görülmektedir. Haksız rekabet suçlarının düzenlenişi açısından atıf maddelerine yer verilmeden, müstakil bir ceza normu düzenlemesi yapılmalıdır. Bu bağlamda suçla korunan hukuki menfaat göz önüne alınarak, özellikle toplumsal yönü ağır basan menfaatlerin korunduğu haller suçun kapsamına alınmalı, diğer ihlaller açısından ise ultima ratio ilkesi gereğince suçun kapsamı dışına çıkarılmalıdır” diye konuştu.
“Haksız Rekabet Suçlarının Kanunilik İlkesi Açısından Değerlendirilmesi” başlıklı seminer İKÇÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerem Batır’ın kapanış konuşmasının ardından dinleyicilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.