İKÇÜ’nün Ortağı Olduğu Buluş Patent Tescili Aldı
Fotoğraf– Umut Aybars Sürmeli
Muhabir-Asya Meyda Birlik
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) adına patent başvurusu yapılan buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi
İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özgür Seydibeyoğlu’nun ortaklarından olduğu “Eriyikten Lif Çekim Yöntemi İle Üretilmiş Mikrokapsül Katkılı Polikaprolakton Lifleri” başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi. Prof. Dr. Seydibeyoğlu, projenin detaylarıyla ilgili yaptığı bilgilendirmede doğada kaybolabilen, doğa dostu bir polimerden lif yapmayı başardıklarını ve lifin içerisinde birtakım bitkisel özütler sayesinde antibakteriyel ve fonksiyonel bir lif elde edilmesiyle daha etkin bir buluş olmasının sağlandığını kaydetti.
Eriyikten lif çekim yöntemi kullanılarak tekstil lifi üretimini içeren buluş hakkında konuşan Prof. Dr. Seydibeyoğlu, “Eriyikten Lif Çekim Yöntemi İle Üretilmiş Mikrokapsül Katkılı Polikaprolakton Lifleri” başlıklı buluşumuza almış olduğumuz patent, hem üniversitelerarası hem de disiplinlerarası bir patent olması ile üniversitemiz için önemli bir başarı oldu. Patentler, makaleler ile karşılaştırıldığında ekonomiye kazandırılıyor olması ve elde edilen yeni bulgunun insanların kullanımına sunulması nedeniyle çok kıymetlidir. Bu patentle ticarileşmeye doğru gittiğimizi söyleyebilirim. Farklı yatırımcılarla görüşmelerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.
İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özgür Seydibeyoğlu, DEÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Halis Erdoğan, DEÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Erkan ve Dr. Figen Selli’nin proje ortağı olduğu buluş, İKÇÜ ve DEÜ adına tescil edildi.