AkademiEğitimEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’de TÜBİTAK Uluslararası BİDEB Programları Paneli Düzenledi

Fotoğraf-Nurdan Ünlüoğlu

Muhabir-Ecem Nur Tura

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ile Proje Genel Koordinatörlüğü tarafından “TÜBİTAK Uluslararası BİDEB Programları” paneli düzenledi

İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlenen, moderatörlüğünü Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar’ın üstlendiği panelin açılış konuşmasını Proje Genel Koordinatörü Doç. Dr. Levent Aydın ve Proje Genel Koordinatörlüğü’nden Öğr. Gör. Dr. Sümeyye Sınır yaptı. Panele çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB)’nın amacı ve faaliyetlerinden bahseden Proje Genel Koordinatörü Doç. Dr. Levent Aydın, İKÇÜ’nün de BİDEB’in amaçları doğrultusunda Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki gelişmesine katkıda bulunmak için çalışmalara devam ettiğini belirtti. YÖK tarafından yapılan değerlendirmelerde öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı bakımından İKÇÜ’nün İzmir üniversiteleri arasında ilk sırada geldiğini aktaran Doç. Dr. Aydın, bunun yanı sıra Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Utku Kürşat Ercan’ın 2022 yılında, Doç. Dr. Didem Şen Karaman’ın ise bu yıl TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı ödülünü almaya hak kazandıklarını söyledi. Doç. Dr. Aydın, İKÇÜ’nün onay aşamasında olan Kuzey Teknoparkı çalışmalarına da değindi.

Proje Genel Koordinatörlüğü’nden Öğr. Gör. Dr. Sümeyye Sınır ise, TÜBİTAK’ın lisans döneminden başlayarak doktora sonrasına kadar burs desteği sağladığını belirterek Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma (2214), Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma (2219) ve Konuk Bilim İnsanı Destekleme Programı (2221) hakkında bilgi verdi. Öğr. Gör. Dr. Sınır “2214 ve 2219 bursları yılda 2 dönem başvuruya açılırken 2221 programı bu yıl 6 dönemlik bir başvuru sürecine geçmiş bulunmaktadır” dedi. Programlardan her birinin farklı başvuru koşulları bulunduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Dr. Sınır, başvuru aşamalarını titizlikle takip etmenin önemini vurguladı.

Açılış konuşmalarından sonra Universidade de Lisboa’dan Prof. Dr. António Heleno Cardoso, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Günnur Pulat, Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Zennure Uçar, İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Seller ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Öğr. Gör. Ömer Bilginer’in konuşmacı olduğu panel oturumlarına geçildi.