EğitimEn GüncelİKÇU

Kalite Yönetim Belgesi Yenilendi

Fotoğraf- Nurselin Bostan & Aybars Sürmeli

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinin sahip olduğu (İKÇÜ) TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesinin devamlılığının sağlanması amacıyla Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Ege Bölge Koordinatörlüğünce  başlatılan Belge Yenileme Gözetim Tetkiki başarıyla tamamlandı

Baş Tetkik Görevlisi Yücel Akca, Tetkik Görevlileri Deniz Balcı, Müveddet Buket Yılmaz, Mehmet Keleş tarafından iki gün süren incelemeler neticesinde İKÇÜ’nün   Belge Yenileme Tetkikini başarıyla tamamladığı, düzenlenen kapanış oturumunda duyuruldu. Tetkik süreci kapsamında akademik ve idari idari birimler ziyaret edilerek incelemelerde bulunuldu. Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, açılış toplantısında kalite süreçlerinde başarılı adımlar atıldığının altını çizdi. 

Kalitedeki Başarının Sırrı Takım Ruhu

Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Kalite Koordinatörü Doç. Dr. Funda İfakat Tengiz, Koordinatör Yardımcıları Doç. Dr. Onur Karadal, Dr. Öğr. Üyesi Halil Koyu, Genel Sekreter Nurettin Memur, Strateji Geliştirme Daire Başkanı Erkan Küçükkılınç, yönetim kurulu ve senato üyeleri, kalite komisyonu üyeleri, akademik ve idari birimlerden gelen kalite birim sorumluları ile iç tetkikçilerin takip ettiği programda konuşan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, tüm birimlerde takım ruhuyla yürütülen kalite yönetimi süreçlerinde yakalanan başarıya dikkat çekti. Kuruluşunun 4’üncü yılında TSE belgesine sahip olan bir kurum olarak tüm yönetişim yapısında kalite anlayışının yer aldığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Köse, “Kalite kavramı günümüzde çokça dile getirilse de asıl önemli olan bir kurumun bu kavramı bütün birimleriyle özümsemesidir. Tüm iç ve dış paydaşların ihtiyaç ve beklentileri değerlendirilerek sürekli iyileştirme çalışmaları ile desteklenen kalite yönetim sistemimiz, öğrencilerine, çalışanlarına ve tüm dış paydaşlarına daha iyi hizmet sunma noktasında en büyük gücümüzdür” dedi.

Yol Gösterici Yönde Katkı

Kurumların farklı organizasyonlarca denetlenmesinin verimli bakış açılarının edinilmesinde önemli bir katkı sağladığını aktaran Rektör Prof. Dr. Köse, “Dışarıdan bakan bir gözün çalıştığınız kurumu denetlemesini, hedef ve amaçlarımıza ulaşmada çok değerli görmekteyiz. İki gün boyunca farklı akademik ve idari birimlerde yapılacak gözetim tetkiklerinin bizlere yol gösterici yönde katkı sunacağına inanmaktayız. Ayrıca bu denetlemeler, sürekli iyileştirme çalışmalarına olan bakış açımızın göstergesidir. Bu belge sunduğumuz eğitim öğretim hizmetlerinin kalitesinin de ispatıdır ve belgemizin devam etmesi için çalışmalarımızı yoğun bir biçimde sürdürüyoruz. Tüm akademik ve idari birimlerimizde bütün yönetici arkadaşlarımızın ve kalite gönüllülerimizin katkılarıyla öğrencilerimize mezunlarımıza ve tüm paydaşlarımıza en iyiyi sunma gayreti içindeyiz” şeklinde konuştu.

Hedefimizi Büyültüyoruz

Kapanış toplantısında değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, TSE tarafından tamamlanan tetkik neticesinden duydukları memnuniyeti paylaştı. İKÇÜ’nün kalite paydasında yönettiği yönetim sistemlerinde geldiği noktanın gurur verici olduğunu vurgulayan Prof. Dr.  Köse, “TSE’nin kıymetli tetkikçilerine, olumlu bir bakışla, bir tür sinerjiyle bizi daha da motive ettikleri için çok teşekkür ediyorum. Belirlenmiş olan standartlar çerçevesinde hedefimizi büyütmek, ileri taşımak üzere çok değerli katkılarda bulundular. Türkiye’deki diğer üniversitelerin arasında daha iyi yukarılarda bulunma noktasında güçlü motivasyona sahibiz ve kalite çalışmaları bizim için itici bir güç olacak” şeklinde konuştu.

İKÇÜ Zaman İçinde Güzel Atılımlar Yapmış

Baş Tetkikçi Yücel Akca, birimlerde yapılan incelemelerin ardından yapılan kapanış toplantısında, tetkikin olumlu geçtiğini açıkladı. Akca,“Sürekli iyileştirme kapsamında İKÇÜ’de yeni projeler ve faaliyetlerin yapıldığını gözlemledik. Üniversitenizde Teknolojik Transfer Ofisinin kurulmuş olması ve izninin çıkmış olması önemli bir gelişme. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilklerden Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümünün açılmış olması, Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğünün kurulmuş olmasını çok değerli gördük. Tıbbi Laboratuvar Bölümünün açılmış olması da öyle. Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı gibi fakülte ve bölümlere öğrenci almanız da olumlu gelişmelerden. Kalite Koordinatörlüğü bünyesinde, Kalite Mentörlük Uygulamasına geçilmiş olmasını güzel atılımlardan biri olarak değerlendirdik. Bütün bunların ve sayamadığımız güzel çalışmaların sistemin iyileşmesi ve daha da ileri gitmesi açısından katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Öncelikle Rektör hocamızı, üst yönetimi ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” şeklinde konuştu. 

İKÇÜ’de arka arkaya üçüncü kez tetkik için bulunduğunu söyleyen Tetkikçi Deniz Balcı ise  “İKÇÜ’ye her geldiğimde ilerlemeyi, iyileşmeyi gördüm” dedi. İKÇÜ’nün yeni yatırımlar ve fikirler anlamında ve bazı alanlarda Türkiye’deki sayılı üniversitelerden olduğunu dile getiren Balcı, ÜBYS’nin diğer üniversiteler tarafından da kullanılıyor olmasının, yaygınlaşmasının ise mutluluk ve gurur verici olduğunu belirtti. İlk kez 2019 yılında geldiği İKÇÜ’de ikinci kez tetkik için bulunduğunu aktaran Tetkikçi Müveddet Buket Yılmaz da gelinen süreçte güzel çalışmalara imza atıldığını gördüklerini vurguladı. Yılmaz, “Strateji Daire Başkanlığı, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Biyomedikal, Test Kalibrasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi ve İdari Mali İşler birimlerinde bulundum. Gerçekten çok güzel çalışmalar var. Özellikle Sağlık Bilimleri Fakültesi ilgimi çekti ve benim için farklı bir gurur oldu. Fakülte bünyesinde bulunan Simülasyon Merkezi gerçekten çok güzel. Öğrencilerin eğitimde kullanabileceği, çok katkı sağlayabilecek güzel bir laboratuvar” dedi. Tetkik görevlisi Mehmet Keleş ise kurumsal olarak gösterilen çabaların sürdürülmesinin devamlılık açısından önemli olduğunu vurguladı ve misafirperverlik için tüm temsilcilere teşekkürlerini iletti.

TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesinin devamlılığına yönelik kararın tebliğinin yapıldığı programın bitiminde Rektör Köse tarafından denetim ekibine kalite çalışmalarına yaptıkları katkılar için teşekkür belgesi takdim edildi.