AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde Akreditasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Akreditasyon çalışmalarına aralıksız devam eden İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından 2. MÜDEK Çalıştayı düzenlendi

İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinin düzenlediği 2. MÜDEK Çalıştayı’nda, 2023 yılı Temmuz ayı itibariyle Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (MÜDEK) tarafından akreditasyon başvuruları onaylanan Makine Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümleri ile bu yıl ilk kez akreditasyon başvurusunda bulunan Biyomedikal Mühendisliği, Harita Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerinin akreditasyon çalışmalarındaki gelişmeler çok paydaşlı katılım ile değerlendirildi.

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Toplantı Salonunda, MÜDEK Kurulu tarafından yapılan önceki değerlendirmelerde elde edilen bilgi, birikim ve tecrübelerin paylaşılması amacıyla düzenlenen çalıştaya Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar ve Fakülte Akreditasyon Komisyonu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şahin Güngör ile birlikte akreditasyon sürecine giren bölümlerin akreditasyon komisyon başkanları ile fakülte akademik ve idari personelleri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar, mühendislik eğitim ve öğretim faaliyetlerinin ulusal/uluslararası ölçekte akreditasyon faaliyetlerini yürüten, EUR-ACE ve Washington Accord akreditasyon temsilcilikleri tarafından tanınmış kuruluş olan Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (MÜDEK) tarafından akredite edilen Makine Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerinin değerlendirilme sürecini ilişkin bilgiler verdi. İki bölümün akredite edilmesi ile sonuçlanan sürecin yapılan ön hazırlıklardan sonra MÜDEK’e 27 Ocak 2022 tarihinde başvuru yapmaları ile başladığını kaydeden Prof. Dr. Bombar, sonrasında ise MÜDEK’e ait Öğrenciler, Program Eğitim Amaçları, Program Çıktıları, Sürekli İyileştirme, Eğitim Planı, Öğretim Kadrosu, Altyapı, Kurum Desteği ve Parasal Kaynaklar, Organizasyon ve Karar Alma Süreçleri ve Disipline Özgü Ölçütler başlıkları ile verilen 10 adet Mühendislik Lisans Programları Değerlendirme Ölçütleri’nin gerekliliklerini yerine getirdiklerini aktardı.

MÜDEK’e, akreditasyon başvuruları onaylanan Makine Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümleri için ara değerlendirme, bu yıl ilk kez akreditasyon başvurusunda bulunan 5 bölüm için ise genel değerlendirme başvurusunda bulunulduğunu aktaran Prof. Dr. Bombar, gerekli belgelerin hazırlanması ile birlikte 2024 yılının Şubat ya da Mart ayında ziyaret sürecinin başlayacağını, Temmuz ayında da karar verileceğini bildirdi. Prof. Dr. Bombar, “Fakültemizin Akreditasyon Komisyonu çok yoğun çalışıyor. Bölümlerimizin hocaları ve öğrencileri çok ciddi, yoğun bir çalışma içerisinde. Dekanlık olarak, bütün bölümlerimizin akreditasyon programında başarıyı en üst seviyede göstermeleri için her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. MÜDEK tespit ettiği zayıflıklara, hazırlayacağımız Öz Değerlendirme Raporuna ve gerçekleştirecekleri ziyaretteki değerlendirmelerine göre bölümlerimizi 2 ya da 5 yıllığına akredite etme kararı verecek. İki bölümümüzün akreditasyonu, bizlere çok kıymetli tecrübeler kazandırdı. İlk defa başvuru yapan 5 bölümümüzün, o süreçte görülen eksiklikleri üniversitemizin ve dekanlığımızın desteğiyle kapatmaları halinde, akreditasyon belgelerini beşer yıllığına alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.