En GüncelİKÇU

İKÇÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesinden “Küçük Tekne Üretimi” Söyleşisi

Haber & Fotoğraf- Aleyna Arslanbaş

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi tarafından “Gemi Mühendisliği / Küçük Tekne Üretimi” adlı söyleşi düzenlendi

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi Umut Aras’ın konuk olduğu söyleşiye İKÇÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kafalı ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği alanının doğma ve gelişme süreçlerini anlatan Aras, disiplinin mevcut konumuna dair de bilgiler verdi. Aras, sektördeki tecrübelerinden bahsederek, 2000’li yıllardan sonra gemi inşaatı alanında Avrupa’da adından sıkça söz ettiren Tuzla Tersanesinin öneminden söz etti ve bu tersanede yaptığı ilk staj deneyimini öğrencilerle paylaştı. Geleceğin gemi inşaatı mühendisleri olan İKÇÜ’lü öğrencilere birbirinden farklı yerlerde staj yapmalarını tavsiye eden Aras, İzmir gibi köklü bir denizcilik geçmişine sahip olan bir yerde eğitim almalarının kendileri için bir şans olduğuna vurgu yaptı. 

 “Gemi inşaat mühendisliğinin ne demek olduğunu burada öğrendim.”

İş dünyasına atıldıktan sonra Gemi Mühendisleri Odası ile tanışmasının dünyasını değiştirdiğini aktaran Umut Aras, “O zamana kadar sadece üretime odaklandığımı fark ettim, dünya sadece üretimden oluşmuyor. Bu alanda, üretime giden yolda ve üretim sonrasında çok daha farklı yollar olduğunu anladım” dedi. Küçük tekne üretimine dair süreçleri anlatarak sözlerine devam eden Aras, gemi mühendislerinin çalışma sahalarına ilişkin bilgiler verdi. Gemi mühendisliği alanının gemi üretim süreçleriyle sınırlı olmadığını dile getiren Aras, geminin sökülmesi, taşınması ve satışı sonrasındaki hizmetlerin de alana dahil olduğunu belirtti. Aras, ilk ürettiği teknenin denize indiği andaki hislerini öğrencilerle paylaşarak konuşmasını sonlandırdı. 

İKÇÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan’ın Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi Umut Aras’a teşekkür belgesi takdim etmesinin ardından söyleşi sona erdi.