En GüncelİKÇU

İKÇÜ’nün 3’üncü Dönemine Farklılaşma Stratejisi Damgası

2025-2029 Dönemi Stratejik Planı çalışmalarında üçüncü aşamaya gelen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinde (İKÇÜ) Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’nin başkanlığında senato ve yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu değerlendirme toplantısı düzenlendi

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı koordinasyon ve danışmanlığında devam eden süreçle ilgili Daire Başkanı Erkan Küçükkılınç’ın bilgilendirme sunumu ile başlayan toplantıda; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Genel Sekreter Nuretdin Memur, strateji geliştirme kurulu üyeleri hazır bulundu.

Yol Haritamızı Hep Birlikte Belirleyeceğiz 

Üçüncü dönemi (2025-2029) kapsayan stratejik planın kurumsallaşma sürecindeki İKÇÜ için önemli bir adım olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Köse, planda bölgenin, ülkenin, toplumun ve ekonominin ihtiyaçlarına göre duyarlı bir yaklaşım ile çalışıldığını kaydetti. Prof. Dr. Köse, “Paydaşlarıyla etkileşim içinde olan; ürettiği bilgiyi değere dönüştüren ve ülkemizin yükseköğretimdeki hedefleri için katma değer üretmeye çaba gösteren üniversitemiz, değişen koşullarla uyumlu bir projeksiyonu ortaya koyma çabası içindedir. Planlama çalışmalarının üçüncü aşaması olan planın geliştirilmesi aşamasında “misyon, vizyon ve temel değerlerimiz”, farklılaşma stratejisi, “nereye ulaşmak istediğimiz”, “strateji geliştirme (amaç ve hedefler) “varmak istediğimiz hedefe nasıl ulaşabileceğimiz” konularına ilişkin yol haritamızı hep birlikte belirleyeceğiz” dedi. 

Farklılaşmayı Öne Çıkarmak Elzemdir

Üst yönetimin stratejik bakış açısının başarıda ilk elden etkili olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Köse, bunun yanında yönetişim anlayışı içinde tüm paydaşlar ile Strateji Geliştirme Kurulunun söz sahibi olduğu süreçlerin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Farklılaşma stratejisi kavramına verdikleri önemin altını çizen Prof. Dr. Köse,  bu kavramın günümüz akademisinde zorunlu bir esas haline geldiğini ifade etti. Prof. Dr. Köse, “Gelecek dönemde üniversiteler arasında farklılaşmayı öne çıkaran esas faktör üniversite sayısının artmış olması ve bu alanda rekabetin zorunluluk haline gelmesidir. Yükseköğretim sektöründe çeşitliliğin artması, üniversitelerin uluslararasılaşma eğiliminin ivme kazanması ve maddi kaynak ihtiyacının artması da farklılaşmayı gerektirmektedir. Bu çerçevede yetkin olduğumuz bir alana özellikle odaklanıp ülke kaynaklarından verimlilik çerçevesinde etkin çıktılar oluşturan bir kurum olmayı hedef olarak belirlemememiz gerekmektedir.  Diğer taraftan ülkemizin ve dünyanın sorunlarını da güncelleme sırasında göz ardı etmememiz gerekiyor. Bu çerçevede biyoçeşitlilik, sürdürülebilirlik ve artan sosyolojik sorunları da önemli alanlar olarak gördüğümüzü temel değerler ve farklılaşma stratejimizde yer vermemiz gerektiğini ifade etmek isterim” diye konuştu. Rektör Prof. Köse, gelinen noktada İKÇÜ’nün kurumsallaşmasına ve vizyonuna değerli katkılar sunan herkese teşekkürlerini iletti.

Toplantı, plana ilişkin görüş ve önerilerin alınmasıyla son buldu.