En GüncelİKÇUKültür - Sanat

İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesinden Tipografi Sergisi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Bakan’ın Tipografi Sergisi ilgi gördü

İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Bakan’ın Tipografi içerikli bir dizi dijital tasarım ürününü içeren sergisinin İKÇÜ Sanat Galerisindeki açılışı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman ve Doç. Dr. Uğur Bakan tarafından gerçekleştirildi. 

Akademisyenler ve öğrencilerden ilgi gören serginin açılışında konuşan Dekan Prof. Dr. Fikri Salman, “2024 yılı, yoğun sanatsal aktiviteler gerçekleştirdiğimiz bir takvim olarak başladı ve bu yoğunluk halen devam ediyor. Bu sergide Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Bakan’ın dijital ortamda hazırladığı ve çeşitli alanlara hitap eden 30’dan fazla eseri yer almakta. Genelde kolektif sergilerle gündeme gelen fakültemiz, bu defa bireysel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Etkinliklerimiz, özellikle nisan ve mayıs aylarında daha yoğun olarak devam edecek” dedi.

Sergi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Uğur Bakan ise, “Grafik sanatının temel bileşenlerinden biri olan tipografi, yazı karakterlerinin düzenlenmesi ve tasarımıyla ilgilenir. Teknolojinin gelişmesine rağmen tipografinin grafik sanatındaki önemi değişmemiştir ve tasarımdaki etkisi büyük bir güç ve anlam taşımaktadır. Tipografi sanatı, yazı karakterlerinin seçimi, boyutu, aralığı ve düzenlenmesi gibi çeşitli tekniklerle ilgilenir. Her yazı tipi, belirli bir duygu veya mesajı iletmek için tasarlanmıştır. Kelimelerin düzenlenme biçimi, bir mesajın netliği ve etkileyiciliği üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Günümüzde, dijital teknolojilerin gelişmesi tipografi sanatını daha da ileri taşımıştır. Bu da tipografinin daha kişisel ve özgün hale gelmesini sağlamıştır. Sanatseverleri tipografinin derinliklerine doğru bir keşfe çıkmaya davet ettiğim bu sergi ile tasarımın sonsuz evreninde ilham ve yaratıcılıkla dolu bir yolculuğa da adım atmalarını istedim. Sergideki 33 eserin her biri, çağrışımsal kompozisyonlar aracılığıyla izleyiciyi düşünsel bir yolculuğa çıkarmayı ve derin duygusal tepkiler uyandırmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.