AkademiEn GüncelİKÇUKültür - Sanat

Medya ve İletişim Bölümü Yapımcı Canol Balkaya’yı Ağırladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü ile SKS Sinevizyon Topluluğu akademi-sektör buluşmaları kapsamında bölüm öğrencilerini Yapımcı Canol Balkaya ile buluşturdu

Film yapım aşamaları, proje süreçleri ve pitching hakkında yapılan iki günlük söyleşi ve workshop etkinliğinde Yapımcı Canol Balkaya ile bir araya gelen öğrenciler film ve belgesel projelerini sunma fırsatını da elde ettiler. 

Program, SKS Sinevizyon Topluluğu akademik danışmanı ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirkıran’ın açılış konuşması ile başladı. Daha önce düzenledikleri pitching etkinliğinin çıktılarından bahseden Prof. Dr. Demirkıran, Yapımcı Canol Balkaya’yı tanıtarak etkinliğin akışı hakkında bilgi verdi. 

Film yapım sürecinin en önemli ancak es geçilen evresinin ön yapım aşaması olduğunu belirten Balkaya, proje sunumunda kendini iyi ve doğru ifade etmenin değerinden bahsederek Pitching’i projenin vitrinine benzetti ve Sinopsis ve Logline’nin pitchingdeki yerine değindi. 

Proje dosyasına senaryonun çıkış noktasını ve motivasyonunu eklemenin yapımcıların projeyi anlamlandırmaları açısından önemini ortaya koyan Balkaya, pitching dosyasında yer alan oyuncu seçimlerinin ise senaryonun daha net anlaşılmasına katkıda bulunduğunu belirtirken, “ “karşınızdaki insana, nasıl bir karaktere hayat vermek istediğinizi anlatabilmeniz için oyuncu seçiminiz oldukça önemli” ifadesini kullandı. 

Projede yapımın atmosferini yansıtan ışıkları ve renkleri, referans fotoğraflar ve resimlerle göstermenin, mekân seçimini somutlaştırmanın önemini vurgulayan Balkaya, öğrencilere kendi yapımlarından pitching örnekleri sundu. 

Programın ikinci gününde ise öğrenciler kendi oluşturdukları proje dosyalarını Canol Balkaya ve Prof. Dr. Cenk Demirkıran’a sundu. Etkinlik öğrencilerin proje sunumlarının değerlendirilmesinin ardından Prof. Dr. Demirkıran’ın Canol Balkaya’ya teşekkür belgesi ve plaket takdim etmesi ile son buldu.