AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ ile Namangan Engineering Construction Institute Arasında Güç Birliği

Namangan Mühendislik ve İnşaat Enstitüsü ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) başta inşaat mühendisliği olmak üzere farklı disiplinlerin birlikte çalışması konusunda iş birliği protokolü imzaladı

Namangan Mühendislik ve İnşaat Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Ergashev Sharibboy To’lanovich ile Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’nin birlikte imza attığı protokolün imza törenine İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Industry Information Fakültesi Dekanı Kahharov Abdurakhim Abdubannayevych, Economics and Management Fakültesi Dekanı Sayfullaev Ilkhomjon Abdurrkhmanovich, Transport Fakültesi Dekanı Mahmudov Bahriddin Jorayevich, Construction Fakültesi Dekanı Razzakov Sobirjon Jorayevich de katıldı.   

Uluslararasılaşmaya Büyük Önem Veriyoruz

İmza töreninde konuşan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, güçlü bir kadroya sahip olduklarını ve Namangan Mühendislik ve İnşaat Enstitüsünü yakından takip ettiklerini söyledi. Rektör Köse “2010 yılında kurulmuş ve mevcut durumda 14 fakülte, 2 meslek yüksekokulu, 1 yüksekokul, 3 enstitü ile hizmet veren bir üniversiteyiz. 20.000 civarında öğrenciye eğitim veren bir kamu üniversitesi olarak uluslararasılaşmaya büyük önem veriyoruz. Avrupa’da çok sayıda yakın çalıştığımız üniversite var. Ancak bu bölgeyi özellikle önemsiyoruz. Tarihi ve kültürel açıdan çok sayıda ortak yanımız var. Maveraünnehir bölgesi bizim Türk- İslam medeniyetimizin beşiği. İlmi eserlerimizin pek çok müellifi bu bölgede yaşamış. Birlikte gelişme felsefesi çerçevesinde güçlü olduğumuz alanlarda sizin üniversitenize de katkıda bulunmaktan son derece mutlu oluruz. Benim yaklaşımım bu iş birliklerinin kâğıt üzerinde kalmaması ve somut adımların atılması yönünde. Bu ziyaretimizde önceki iş birliklerimizin durumlarına ilişkin bir değerlendirmede bulunma imkanı da elde ettik. Özellikle sosyal bilimler alanında çok sayıda adımı atmamız gerektiğini gördük. Sizin üniversitenizin de özellikle inşaat mühendisliğinde büyük bir birikime sahip olduğunu gözlemledik. Bizim de inşaat mühendisliğinde size katkıda bulunabileceğimiz alanların var olduğunu değerlendirdik. Ben bu protokol ile büyük çalışmalara imza atacağımızı düşünüyorum. Kabulleri için Sayın Rektörümüze ve değerli yöneticilere şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Karşılıklı Öğrenci Değişim Sayısının Artması Şart

Namangan Mühendislik ve İnşaat Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Ergashev Sharibboy To’lanovich ise ziyaretten büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi ve üniversitelerinin geçmişinin eskiye dayandığını Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun 29 Mart 1991 tarih ve 75 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Taşkent Makine Mühendisliği Enstitüsü’nün Namangan şubesi temelinde kurulduğunu dile getirdi. Rektör Sharibboy To’lanovich, “Üniversitemiz Özbekistan Cumhuriyeti’nin 24 Şubat 1998 tarih ve 77 sayılı “Akademik Liseler ve Meslek Yüksekokullarının Teşkilatı” “Faaliyetlerinin Yönetilmesine İlişkin” kararı esas alınarak Namangan Mühendislik-Pedagoji Enstitüsüne dönüştürülmüştür. Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın 20 Nisan 2017 tarih ve PQ-2909 sayılı “Yükseköğretim Sistemini Daha da Geliştirmeye Yönelik Tedbirler Hakkında” Kararı uyarınca Namangan Mühendislik-Pedagoji Enstitüsü, Namangan Mühendislik-İnşaat Enstitüsü olarak yeniden düzenlendi. Protokol ile özellikle bilgi teknolojileri ve mühendislik alanında önemli başarılara imza atacağımıza inanıyorum. Ben de Sayın Rektörümüzün somut adımlar atılması gerektiği fikrine katılıyorum ve kendi tarafımızdan bunun takibini yapacağımızı ifade etmek istiyorum. Mevcut durumda Türkiye’den öğrencilerimiz var ve bu sayıların karşılıklı atması gerektiği kanaatindeyim” dedi.

İmza töreninden sonra Rektör, Namangan Mühendislik ve İnşaat Enstitüsü tarafından düzenlenen “Innovative and Communicate Approaches to Language Teaching in Technical Institutions: Problems and Solutions” adlı bilimsel programda açılış konuşması yaptı. Konuşmasında iki ülke arasındaki kardeşliğe özel vurgu yapan Rektör Köse, üniversitenin lojistik ve inovasyon merkezlerini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.