AkademiEn GüncelİKÇUSosyal

İKÇÜ’de Geri Dönüşüm Çalıştayı

Fotoğraf-Ahmoudou Mohamed

Muhabir- Nurdan Ünlüoğlu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SKS Malzeme Mühendisleri Topluluğu tarafından Geri Dönüşüm Çalıştayı düzenlendi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen çalıştayın açılış konuşmalarını Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar ile Malzeme Mühendisleri Topluluğu Akademik Danışmanı, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özgür Seydibeyoğlu gerçekleştirdi. Çalıştaya, Nestlé’den Kaan Vatansever, TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası’ndan İrfan Akyol, Fibrosan’dan Aygül Karaorman, Vanden Recycling’den Atakan Koçanali konuşmacı olarak katılım gösterdi.

“İKÇÜ Geri Dönüşüme Değer Veriyor”

Açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar, “Atık yönetimi hiyerarşisinde önleme, kaynakta azaltma ve yeniden kullanımdan sonra en öncelikli seçenek olan geri dönüşüm; değerlendirilebilir atıkların çeşitli yöntemler kullanılarak ikincil hammaddeye dönüştürülmesini ve tekrar üretim sürecine dâhil edilmesini ifade ediyor. Geri dönüşümün önem kazanmasında, savaşlar sırasında ortaya çıkan kaynak sıkıntıları etkili oldu. II. Dünya Savaşı sırasında büyük devletler, özellikle metal ve lifsel maddeleri toplama konusunda ülke çapında geri dönüşümle ilgili kampanyalar başlattılar” diyerek geri dönüşümün önem kazanmaya başladığı tarihsel sürece atıfta bulundu. Prof. Dr. Bombar günümüzde ve gelecekte, herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşaması için sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmaya hizmet eden bir geri dönüşüm sisteminin oluşturulmasının önem arz ettiğini belirtti. Geri dönüşüm sayesinde hem doğanın korunduğunu hem de enerji ve ekonomik açıdan tasarruf sağlandığını vurgulayan Prof. Dr. Bombar, İKÇÜ’nün geri dönüşüm konusuna verdiği önemi şu sözlerle ifade etti, “Üniversitemizde Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü’nün çok kısa bir süre önce kurulmuş olması İKÇÜ’nün geri dönüşüm konusuna ne kadar değer verdiğini gösteriyor. 2024 yılı içinde de üniversitemizin Greenmetric başvurusunun tamamlanması hedefleniyor”. Prof. Dr. Bombar, konuşmasını çalıştayın faydalı olmasını temenni edip, emeği geçen herkese teşekkür ederek sonlandırdı.

Geri Dönüşümün Farklı Alanlarından Bahsedildi

Malzeme Mühendisleri Topluluğu Akademik Danışmanı, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özgür Seydibeyoğlu ise topluluk hakkında bilgi vererek, topluluğun gelecekte farklı konulardaki toplantı ve seminer planlamalarına değindi. Geri dönüşüm konusunda kendi tecrübelerini ve projelerini anlatan Prof. Dr. Seydibeyoğlu, geçen sene Hollanda’da araştırmacı olarak çalıştığı Saxion Üniversitesi’nde geri dönüştürülmüş uçak malzemelerinden, Li-ion pillerinin geri dönüşümü üzerine yeni sundukları AB projesinden ve geri dönüşümün çalıştay kapsamında yer verilemeyen farklı alanlarından da bahsetti. Prof. Dr. Seydibeyoğlu, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.

Konuşmacılar Kaan Vatansever, “Kurumsal Sürdürülebilirlik Karbon Ayak İzi ve Ürün Yaşam Döngüsü Raporlamaları”, İrfan Akyol, “TMMOB Tanıtımı ve Metal Geri Dönüşümü”, Aygül Karaorman, “Kompozit Geri Dönüşümü”, Atakan Koçanali ise “Plastik Geri Dönüşümü” başlıklı sunumlarını yaptılar.