AkademiEn GüncelİKÇUKongreSağlık

İKÇÜ’nün 1. Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Eğitim, Araştırma ve İnovasyon Kongresi Workshop Programı ile Başladı

Fotoğraf- Nurselin Bostan & Aleyna Arslanbaş

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile İKÇÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından bu yıl ilki düzenlenen ve dört gün sürecek olan Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Eğitim, Araştırma ve İnovasyon Kongresi, bugün gerçekleşen Workshop Programı ile başladı

Fizyoterapi alanındaki uzman eğitmenlerin, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencilerine ve fizyoterapistlere teorik ve uygulamalı eğitimler verdikleri Workshop Programı, çeşitli konu başlıklarındaki oturumlarla gün boyu devam etti. Programa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya’nın yanı sıra Bölüm Başkan Yardımcıları Doç. Dr. İlknur Naz Gürşan ve Dr. Öğr. Üyesi Orhan Öztürk ile bölüm öğretim elemanları, fizyoterapistler ve çok sayıda öğrenci ilgi gösterdi. 

1.Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Eğitim, Araştırma ve İnovasyon Kongresi ve Workshop Programı ile ilgili bilgi veren Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, “İlkini düzenlediğimiz bu kongrenin 2019 yılında sempozyumunu yapmıştık. Uygulamalı bir eğitim biçimi olan fizyoterapi alanındaki en iyi hocaları öğrencilerimizle ve fizyoterapist meslektaşlarımızla buluşturarak birebir ve uygulamalı eğitimler vermeyi istedik. Bilimsel anlamda elde ettiğimiz verileri ve bulguları en iyi şekilde sahaya aktarmayı hedefledik” dedi. Workshop Programına 25 kişilik ekiplerin katıldığını belirten Prof. Dr. Kaya, bu oturumlarda alanda çığır açan yeni tedavi ve terapi metotlarının katılımcılarla paylaşıldığını, davetli uzman hocalar ve İKÇÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü hocalarının en güncel yaklaşımları sergilediğini bildirdi. 1.Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Eğitim, Araştırma ve İnovasyon Kongresi’nin hem eğitim hem araştırma hem de inovasyon alanlarını birleştiren yenilikçi bir kongre olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kaya, bu yönüyle bir ilki gerçekleştirdiklerini vurguladı. Kongrenin içeriği ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Kaya eğitim, araştırma ve inovasyon alanlarındaki uzmanları bir araya getiren panellerle, Sulu Boya Sergisi’nin açılışıyla, sözel bildiri oturumlarıyla ve Türkiye’deki Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümleri arasında en çok TÜBİTAK desteği alan bölümlerden olan İKÇÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencilerinin proje sunumlarının gerçekleşeceği Proje Pazarı ile kongrenin dolu dolu geçeceğini söyledi. 

Workshop Programı’nın öğleden önceki oturumunda katılımcılarla bir araya gelen Sağlık Bilimleri Fakültesi Gülhane Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Soylu, çalışma alanının sporcu sağlığı üzerine olduğunu belirtti. Teorik ve uygulamalı olan kurs programının içeriği ile ilgili bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Soylu, stres yoğunluğunun çok fazla aktif olduğu sinir sisteminin regülasyonuna yönelik bilimsel temelleri olan uygulamalı bir eğitim verdiğini ifade ederek, kapsamlı ve güzel bir organizasyonda kendisine de yer verdikleri için Prof. Dr. Derya Özer Kaya başta olmak üzere, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne teşekkür etti.

Aktif Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde eğitmen olan ve 23 yıldır fizyoterapistlik yapan Fzt. CPNI Kadri Özdemir ise, mezun olacak İKÇÜ’lü öğrencilerin tıbbın alanına daha geniş bir çerçeveden bakabilmeleri için, alanda yapılan çalışmalarla ve uygulanan yöntemlerle ilgili bilgi aktarmaya geldiğini belirtti. Özdemir, kongre programında yer almaktan duyduğu memnuniyeti paylaşarak, Prof. Dr. Derya Özer Kaya’ya ve İKÇÜ ailesine teşekkür etti. 

Workshop Programı’nın öğleden önceki oturumlarında Sağlık Bilimleri Fakültesi Gülhane Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Soylu “Teoriden Pratiğe Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Nörovejetatif Sistem Regulasyonu”, Fzt. CPNI Kadri Özdemir “Fizyoterapide Bütüncül Yaklaşım: Bio-Regeneratif Terapi Konsepti”, İKÇÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Fzt. Zuhal Abasıyanık “Multipl Sklerozda Güncel Yaklaşımlar”, İKÇÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Fzt. Barış Seven “Tendon Yaralanmalarında El Rehabilitasyonu Eğitimi” ve Dr. Fzt. Merve Kurt Aydın “Riskli Yenidoğanlarda Değerlendirme ve Motor Gelişime Dayalı Rehabilitasyon Yaklaşımları Eğitimi” başlıklı sunum ve uygulamalarını yaptılar. 

Öğleden sonra gerçekleşen oturumlarda ise İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gül Deniz Yılmaz Yelvar “Myofasyal Mobilizasyon: Teorikten Pratiğe”, İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Buran Çırak “Fonksiyonel Solunum Kas Eğitimi”, İKÇÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Ziya Koçak “Sporcularda Diz Bölgesi Bantlama Uygulamaları” ve  İKÇÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Devrim Can Saraç “Ölçek Uyarlama Eğitimi” başlıkları altında sunum ve uygulamalar yaptılar.